- Interieur
In het kader van Bauhaus werd dit stalen huis in 1969 ontworpen. Het was oorspronkelijk bedoeld als prototype dat op een nog grotendeels lege woonwijk gebouwd kon worden. Op de voorziene plannen zie je een villa met stalen skelet en een halfopen begane grond die doet denken aan de bekende Villa Savoye van Le Corbusier met zijn centrale kern en industriële materialen.
Het oorspronkelijk plan is nooit uitgekomen, maar het omringende landschap staat intussen wel volgebouwd met hoevevilla’s. Daartussen: het stalen huis dat een beetje uit de toon valt. Het stalen skelet van het prototype vormde een raster van negen perfecte vierkanten en twee verdiepingen. De begane grond was voorzien van een bergruimte en een inkomhal met trap en bergruimte met aanpalend een soort carport. De bovenverdieping werd ingericht als woonruimte. Nu is het gebouw bijna onherkenbaar doch authentiek.
"Het gebouw is bijna onherkenbaar doch authentiek."
Interieurarchitect Arjaan De Feyter en zijn vrouw kochten het stalen huis – toen in vervallen staat en klaar voor de sloop – in 2005. Het oorspronkelijke plan met het woongedeelte op de eerste verdieping behielden ze. De begane grond breidden ze uit en ze creëerden er een werkruimte. De visuele impact ervan werd verzacht door middel van grote glazen wanden met nauwelijks zichtbare profielen. Omdat het pand in vervallen staat was, moesten heel het stalen skelet en gewelf gerestaureerd worden.
De grootste uitdaging bij de renovatie waren de koudebruggen. Het stalen skelet van Zoersel House werd zowel binnen als buiten blootgesteld. Omdat staal een enorme geleider is, zorgde dat voor heel wat koude in huis tijdens de winter en warmte tijdens de zomer. De oplossing vond De Feyter bij sneldrogende tweecomponentenhars die op alle balken en pilaren in contact met de buitenlucht werd gespoten. De vier centimeter dikke laag hars is vochtbestendig zodat er geen enkel risico op condens is.
Binnenin omhulde De Feyter het stalen skelet van het huis volledig met een amorfe laag polymeer die vervolgens ingekapseld werd in geschilderd MDF. De villa voldoet nu aan de huidige normen voor huiselijk comfort, maar de herinnering aan het oorspronkelijk ontwerp blijft levendig. Ook in het interieur ontwierp Arjaan De Feyter elk afzonderlijk detail.
All Images Courtesy of De Feyter