- Architectuur & development
Na eerdere architecturale hoogstandjes als het Harbin Opera House en het Sheraton Huzhou Hot Spring Resort betreft het nu de eerste realisatie van MAD Architects in Europa. UNIC is het resultaat van een samenwerking met de architecten van het Franse Biecher Architectes en is — zoals de naam al doet vermoeden — een uiterst uniek project.
Het ontwerp voor de residentiële toren werd twee jaar geleden onthuld door de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo. Met die officiële goedkeuring kon de bouw van UNIC in Clichy-Batignolles, een nieuwe wijk in het noorden van de Franse hoofdstad, van start gaan. Dankzij die locatie kijk je vanuit de toren recht op het energieneutrale Martin Luther King Park en het eveneens gloednieuwe gerechtsgebouw dat werd ontworpen door de gerenommeerde Italiaanse architect Renzo Piano. Een inspirerende omgeving dus voor alweer een project dat de wetten van de architectuur uitdaagt en een voorbeeld wil zijn voor toekomstige residentiële ontwikkelingen.
De groene visie van MAD
Parijs is een stad met een zeer rijk verleden en ontelbaar veel historische schatten en is tegelijkertijd een op-en-top 21ste-eeuwse stad waar creativiteit en visionaire architectuur niet weg te denken zijn. De Franse hoofdstad blijft groeien, maar moet ook rekening houden met de beschikbare ruimte die steeds kleiner wordt. De oplossing hiervoor is om meer in de hoogte te gaan bouwen, zoals we in heel wat andere wereldsteden zien, met commerciële en residentiële wolkenkrabbers als gevolg. Deze voldoen echter niet altijd aan de persoonlijk noden en wensen van de bewoners. Vooral het verlies aan contact met de natuur is een grote zorg.
"MAD streeft ernaar een balans te kunnen creëren tussen de mensheid, de stad en het milieu."
En dan is er Clichy-Batignolles, een project dat al sinds 2002 in ontwikkeling is en nog steeds regelmatig wordt uitgebreid. Aan het begin van deze eeuw werd besloten de site — tot dan een spoorwegemplacement — in het 17e arrondissement van Parijs een nieuwe invulling te geven en zo tegemoet te komen aan enerzijds de vraag naar meer woongelegenheden en anderzijds de wens voor meer groen in de stad. Een internationale wedstrijd voor het ontwerpen van een appartementsgebouw op deze site zorgde ervoor dat MAD Architects voet aan grond zou krijgen in Europa. Het Chinese bureau heeft zichzelf toegewijd aan het ontwikkelen van “futuristische, organische, technologisch geavanceerde ontwerpen die een hedendaagse interpretatie van de Oosterse affiniteit met natuur belichamen,” zoals we op hun website kunnen lezen. MAD streeft ernaar een balans te kunnen creëren tussen de mensheid, de stad en het milieu. Samen met Biecher Architectes, het bureau van Fransman Christian Biecher, haalde Ma Yansong de opdracht binnen voor wat zal resulteren in UNIC. Ook Biecher houdt zich geregeld bezig met stadsplanning en -vernieuwing en was hiervoor de perfecte partner.
UNIC
Wolkenkrabbers zijn in Parijs eerder een uitzondering. Om toch woonmogelijkheid te creëren voor een groot aantal mensen, rekening houdend met een zeker niveau van leefbaarheid kwamen MAD Architects en Biecher Architectes samen tot deze oplossing. Ook in dit project zocht architect Ma Yansong naar een manier om alledaags sociaal contact en gemeenschapsvorming aan te moedigen. UNIC bestaat daarom tevens uit een kinderopvang, verschillende shoppingmogelijkheden en heel wat restaurants.
Het residentiële complex, dat op dit moment in de afwerkingsfase zit, bestaat in totaal uit dertien verdiepingen, waarbij de bovensten een panoramisch zicht bieden op de omgeving en je in de verte zelfs de Eifeltoren kan spotten. En wanneer ik het over ‘verdiepingen’ heb, bedoel ik eigenlijk ‘platformen’. De verschillende niveaus werden namelijk niet recht boven elkaar gebouwd, maar liggen als organische vlakken op elkaar, met kronkelende platen en uitstekende terrassen die allemaal een andere vorm aannemen. UNIC is een zeer grote stap verwijderd van de monotone, rechthoekige vorm die torenhoge appartementsgebouwen vaak aannemen. De terrassen zorgen voor een natuurlijke overgang van het interieur naar de omgeving. De architecten verklaren dat ze op deze manier het groen van het park beneden willen doortrekken in de verticaliteit van het gebouw. Daar zijn in de vorm van ruime terrassen extra ruimtes voorzien waarin de bewoners in contact komen met de natuur. De buitengevel bestaat ook hoofdzakelijk uit glas, waardoor het uitzicht zo goed als onbelemmerd is. Dit wist Yansong te realiseren dankzij de zogenaamde ‘double core structure’, een unieke en extra ondersteunde structuur in het midden van de constructie die meer openheid aan de buitengevels toelaat. Een geslaagde opdracht in het zoeken naar harmonie tussen de mens en zijn omgeving, zij het de stad of de natuur, maar in dit geval beide.
All Images Courtesy of MAD Architects