- Kunst & design
Met veel trots stellen we onze lezers voor aan opkomend Belgisch talent: Jeroen De Ruddere. Hij ontwerpt en produceert functionele lichtobjecten die stuk voor stuk een bijzonder verhaal vertellen en zowel op het vlak van functionaliteit als esthetiek enorm inspirerend zijn. Wat zes jaar geleden begon als een impulsief idee resulteert nu in een bloeiend jong bedrijf. De Ruddere combineert eenvoud en functionaliteit met tijdloos, minimalistisch en to the point design. Zijn unieke ontwerpen veroveren stilaan het hele land. Wij konden dus niet achterblijven en zetten graag zijn creaties in de spotlight.
Eind jaren tachtig, kort na zijn geboorte, kwam De Ruddere voor het eerst in aanraking met hout. Zijn grootvader “Peter Jef” had een schrijnwerkerij met een groot team achter zich. Het atelier is een plek dat de ontwerper nooit meer zal vergeten, het liet een enorme indruk op hem na. Vele jaren later zette Jeroen De Ruddere de stap om zijn eigen creativiteit om te zetten in iets concreets. Op een bepaald moment reed hij voorbij een zagerij waar prachtige houten balken lagen in de voortuin. Hij stopte zijn auto en kocht zijn eerste stuk eik. Eens thuis begon de ontwerper met het bewerken van een stuk hout en sloot er een lamp op aan. “Mijn vrienden merkten het stuk meteen op in de woonkamer en waren onmiddellijk verkocht,” horen we van hem. Vanaf toen besliste hij er professioneel mee aan de slag te gaan. Zes jaar later beschikt De Ruddere over zijn eigen atelier aanpalend aan zijn huis.
Eenvoudig, tijdloos, minimalistisch, aaibaar en tegelijk bruut.
Jeroen De Ruddere gaat steeds op zoek naar vormen, verhoudingen en materialen die op zijn pad komen. “Als ik een mooi gebouw zie, denk ik meteen na hoe ik die verhoudingen zou kunnen verwerken in hout tot een lamp of een functioneel object voor in de huiskamer,” vertelt hij ons. Zijn voorkeur gaat uit naar hout omdat je bij dit materiaal ziet dat het leeft of heeft geleefd. Meer nog, hout is heel erg dankbaar aangezien ieder stuk uniek is en je het kan kleuren en bewerken, ook de geuren die vrijkomen tijdens het bewerken vindt De Ruddere fantastisch. “Het is een geschenk van de natuur,” aldus de ontwerper. Daarnaast heeft hout ook een groeirichting, wat ervoor zorgt dat je het niet in elke richting kan bewerken op de draaibank. Volgens de ontwerper moet je deze dus respecteren als je gaat schuren en kleuren, wat zal resulteren in het allerbeste resultaat. Verder vroegen we Jeroen De Ruddere naar het verloop van zijn ontwerpproces: “Alles start met een ingeving. Daarna maak ik snel notities op mijn telefoon want ideeën kunnen op elk moment van de dag binnen sijpelen en dan moet ik ze ergens kunnen bewaren. Meestal bekijk ik deze ruwe notities een week later met mijn kritische geest en wordt het meeste verwijderd.” Van zodra hij een goed idee heeft, start hij met schetsen. Deze laatste toont hij vervolgens allereerst aan zijn vrouw Nathalie en zijn dichtste familie. Dan produceert De Ruddere een prototype in hout, wat maakt dat hij de verhoudingen in realiteit kan beoordelen. Eens deze goed zitten, start hij met de materiaalkeuzes en kleurcombinaties. Zo zal hij verschillende stalen bij elkaar leggen en materialen combineren tot er effectief een object klaar is. Volgens De Ruddere zijn de details van cruciaal belang, ze creëren diepte en diepte creëert authenticiteit. De rode draad van zijn verschillende objecten kan je volgens hem het best omschrijven als eenvoudig, tijdloos, minimalistisch, aaibaar en tegelijk ook bruut.
Als liefhebber van uniek design is Imagicasa grote fan van hoe dit Belgisch talent (licht)objecten op een verrassende manier heruitvindt. Na dit inspirerende gesprek zijn wij dan ook erg benieuwd naar de toekomstige ontwerpen van Jeroen De Ruddere!
Header image: Available at Home of Geraldine, photography by Stéphanie Mathias
Images 2-4: Available at The Corner Studio, photography by Andrea Lennon
Images 5-7: Available at The Corner Studio, photography by Andrea Lennon
Image 8: Available at Home of Geraldine, photography by Stéphanie Mathias