Dit opmerkelijke, minimalistische huis in Bordeaux werd ontworpen door de Spaanse Himera Estudio. Het moest een minimalistische uitstraling krijgen zonder leeg aan te voelen. De juiste keuzes maken van dit project een woning met een ziel en voldoende karakter.
Dichtbij Bordeaux te Frankrijk ligt een buurt met een grote traditie, waar de meeste gebouwen oude wijnpakhuizen zijn die dan weer omgebouwd zijn tot huizen. Het uitgangspunt kon dus niet mooier zijn. Zoals bij al de projecten van de ontwerpstudio genaamd Himera Estudio moest het team eerst bepalen welke elementen van de oorspronkelijke architectuurwaarde ze hadden en vooral wilden behouden en welke niet. In dit geval waren dat de originele stenen muren en de hoge plafonds. De klanten, een jong koppel dat onlangs naar de stad was verhuisd, waren op zoek naar die gekende rust uit het portfolio van Himera Estudio. Zo werd het gebruik van neutrale kleuren en natuurlijke materialen dan ook een prioriteit. Al snel werd duidelijk dat het ontwerpteam ging voor Japanse architectuur, maar zonder de identiteit van de bewoners te verliezen. Om die sfeer te bereiken zonder dat de ruimte persoonlijkheid mist, zijn ze uitgegaan van een neutrale basis die bestaat uit drie hoofdelementen: warm witte muren, licht eiken houten vloeren en de originele stenen muren, met ook warme tinten. Aan deze basis voegden ze kleine elementen in zwart toe om een contrast te creëren met deze binnenomgeving, evenals een groot op maat gemaakt ontwerpstuk van walnoothout, donkerder dan eikenhout, dat een ontbijtruimte en een wijnkelder verborg en de ruimte intensiteit en karakter gaf.
Aan de andere kant werkte het team aan een open haard waarvan het ontwerp in dialoog was met het geheel. Met andere woorden, het moest vooral naadloos in het ontwerp verwerkt zijn, niet te veel opvallen, maar wel karakter hebben en in relatie zijn met de bestaande architectuur. Om dit te bereiken behielden ze een bestaande bakstenen muur en schilderden ze die in een witte kleur. Hierdoor creëerden ze een grote grijze terrazzosokkel waarop de nieuwe haard rust. Het terrazzo bleek het perfecte overgangsmateriaal tussen de houten vloer, de stenen muren en de witte muren. Zozeer zelfs dat ze het ook hebben gebruikt voor de opstap naar het terras in de hoofdslaapkamer. Het had het perfecte gewicht en toon voor het huis dat we aan het ontwerpen waren.
Het terrazzo bleek het perfecte overgangsmateriaal
Een van de uitdagingen van dit project was om een mooi en samenhangend gebruik te maken van de inkomhal, wat een erg lange gang was die eindigde in de woonkamer. Na het bestuderen van de behoeften van de familie, koos Himera Estudio ervoor om een delicate vrijstaande en zeer licht gebleekte eiken boekenkast op te nemen, evenals een kleine kantoorruimte in een gebied waar de gang breder werd. Om het gevoel van een eindeloze gang weg te nemen, stelden ze bovendien een hoge metalen en glazen deur van drie meter hoog in het midden voor die licht en uitzicht binnenliet, maar hen hielp om de ruimte minder lang te laten lijken. “Zoals we altijd doen voordat we aan het project beginnen, maken we met de hulp van de klanten een moodboard met talloze inspirerende beelden, referenties, materialen, enz. Het bleek dat in dat moodboard veel Oosterse verwijzingen voorkwamen, licht hout, schemerige verlichting... die samen met de bestaande architectuur het perfecte duo vormden,” horen we nog. Himera Estudio probeert altijd het gebruik van materialen te optimaliseren, omdat ze geloven dat herhaling verre van saai hoeft te zijn, samenhang en dialoog tussen de verschillende ruimtes genereert. Het simpele feit dat een ruimte groter of breder is, zorgt ervoor dat deze anders wordt waargenomen dan een andere ruimte, ook al is de materialiteit van beide hetzelfde. Ook dit project is daar een goed voorbeeld van. Met weinig materialen een gezellige en lichte omgeving creëren die uitnodigt om tot rust te komen. Het voelt als een echt thuis en dat is absoluut het belangrijkste.
Courtesy of Himera Estudio