- Interieur
- Architectuur & development
Wat als een interieurdesigner zijn eigen opdrachtgever is? Bertram Beerbaum bestempelt zichzelf als ‘de moeilijkste klant die hij ooit had’, maar de verbouwing van zijn eigen huis ontaardde uiteindelijk in een interessante wisselwerking tussen opdrachtgever en uitvoerder, met hemzelf als designer en kapitein. De bijzondere samenwerking met zijn eigen team van (interieur-) architectenbureau Kabaz leverde een indrukwekkend resultaat op.
De Nederlandse designer Bertram Beerbaum rolde toevallig in het vak en kwam al als student terecht bij Kabaz, waar hij intussen algemeen directeur is. Het bedrijf werkt met bevlogen specialisten die niet alleen creëren, maar ook regisseren en uitvoeren. De uitzonderlijke panden die Kabaz creëert, bieden altijd een totaalbeleving, waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. De designer haalt veel voldoening uit het creatieve proces, waarbij zijn ontwerpen vaak balanceren op het randje. Het zijn verrassende ontwerpen met ingrediënten die door de klanten worden aangereikt. Denkend zonder grenzen komt hij tot tot de gewenste balans door contrasten. Zo creëert hij ontwerpen die tegelijkertijd spannend en rustgevend zijn. Het was voor de designer een buitenkans om een ruim perceel met bungalow te vinden in een bos aan de rand van Laren, Noord-Nederland. Het is een comfortabele en aangename plek om ‘te zijn’, dat voel je zodra je het domein binnenrijdt. “Het berust vast niet op toeval dat er vóór mij slechts drie gezinnen hebben gewoond. Ik wist dat ik het huis uit 1956 substantieel groter wilde maken en dat ik dus fors moest uitbreiden. Heel kort heb ik overwogen om het bestaande huis af te breken en er een compleet nieuw gebouw neer te zetten, maar de historie van een bestaande woning kan wat mij betreft juist een mooi uitgangspunt zijn. Het vergde behoorlijk wat creativiteit om binnen de lijnen van het bestemmingsplan het gewenste aantal vierkante meters te creëren, maar gelukkig heb ik de beschikking over ervaren en creatieve architecten binnen mijn bedrijf,” horen we. Met behulp van enorme glaswanden aan de tuinzijde wordt buiten naar binnen getrokken. De omliggende natuur komt volledig tot aan de ramen, waardoor je zicht hebt op een adembenemend natuurschilderij.
“Alles in mijn huis werkt mee aan het gevoel van welbehagen en dat probeer ik bij al mijn projecten op te roepen”
Het gecompliceerde van een verbouwing van dit bestaand huis is dat er van oorsprong een bepaalde logica in zat. “Ik vind het grappig om te kunnen vertellen dat de open haard nog steeds op dezelfde plek zit, maar dat er ooit een bad stond op de plaats waar nu het keukenblok staat,” glimlacht hij. Deze tegenstrijdige stukken ontpoppen zich dan weer als een typische woning van Kabaz. Qua inrichting wilde Beerbaum een bepaalde ingetogenheid creëren op het gebied van sfeer en uitstraling. Er werden mooie, luxe materialen toegepast. Het schakelmateriaal is bijvoorbeeld modern, maar wel gebaseerd op de bakelieten schakelaars uit de tijd dat dit huis gebouwd werd. “Alles in mijn huis werkt mee aan het gevoel van welbehagen en dat probeer ik bij al mijn projecten op te roepen. Ik heb voor harde vloeren gekozen, maar het moest geen kille klankkast worden, daarom koos ik voor een akoestisch plafond. Zo heb ik bijvoorbeeld sisal tegen het plafond laten leggen. De man die het kwam doen, vroeg zich af of ik gek was geworden, maar ik ben ongelofelijk blij met hoe het heeft uitgepakt, zeker in combinatie met de houten balken die zichtbaar zijn gebleven. En de akoestiek is er geweldig,” horen we van Beerbaum. Tijdens het proces van ontwerpen en bouwen speelt de opdrachtgever voor hem een belangrijke rol. Toch vindt hij dat ontwerpers recht hebben op een bepaalde mate van eigenwijsheid. Hij wil opdrachtgevers uitdagen om anders te denken en breder te kijken. Volgens Beerbaum moeten succesvolle designers drie dingen zijn: creatief, technisch en commercieel. “Als je twee van deze eigenschappen bezit en je voegt daar passie aan toe, dan ben je gegarandeerd succesvol. Knowledge is key, passion pulls the switch,” concludeert de designer.
Wil je meer weten over Bertram Beerbaum? Lees het volledige artikel in Imagicasa Autumn 2022.
Photography by Ewoud Rooks