- Kunst & design
Dit keer neemt Imagicasa je mee naar het atelier van de Naamse Pierre Culot, een van de grootste Belgische kunstenaars, en dan nog wel in zijn eigen huis en atelier. Het merendeel van de creaties van deze beeldhouwer en landschapschilder zijn nog intact. Het Brussels atelier geeft vandaag de dag een weergaloze retrospectieve van zijn werk sinds zijn overlijden in 2011.
Pierre Culot, een van de grootste Europese keramisten van de naoorlogse periode, creëerde werk dat bedachtzaam op de grens van kunst en functionaliteit leefde. Vanaf de jaren zeventig werd beeldhouwkunst belangrijker in zijn werk en zijn kunst is te zien geweest in het Stedelijk Museum, het Victoria and Albert Museum in Londen en het Palais de Tokyo. De kunstenaar groeide op in Namen en toonde vanaf zijn adolescentie een interesse voor de wereld van de oudheid en de kunsten. Na opleidingen aan het Atelier de céramique in Maredsous, de École nationale supérieure d'architecture et des arts décoratifs de la Cambre in Brussel, en bij de Belgische keramist Antoine de Vinck en de Britse pottenbakker Bernard Leach, richtte hij in 1962 zijn eerste atelier in Brussel op. Culot was niet alleen plastisch kunstenaar, maar ook landschapschilder, ontwerper en zelfs verzamelaar. In zijn grote collectie vinden we onder meer werken van Robert Deblander, Elisabeth Joulia, Antoine de Vinck en Piet Stockmans terug. Als keramist ontving Pierre Culot vele internationale prijzen. Hij vermeed echter zich tot één enkele discipline te beperken, en stelde zich open voor de beeldhouwkunst, een kunstvorm die in de loop van zijn carrière steeds belangrijker werd. Als veelgevraagd landschapsarchitect heeft hij ook talrijke privétuinen en openbare beeldentuinen ontworpen.
Vandaag maken het huis van Pierre Culot, zijn tuin en zijn atelier deel uit van het Atelier Pierre Culot. Joseph Culot blaast sinds 2016 de woonplaats en de werken van zijn vader nieuw leven in en houdt zo de herinnering aan zijn vader levend. De esthetische benadering van het huidige Atelier Pierre Culot is diepgaand beïnvloed door zijn ouders. “Nog steeds realiseert mijn moeder, ondertussen 88 jaar oud, dagelijkse dingen omdat voor haar kunst overal is,” aldus de zoon van Pierre Culot.
Het leven van een kunstenaar die design vergeestelijkt.
Zijn collectie bestaat voornamelijk uit hout- en vuurkunst — vazen in keramiek, glas of metalen voorwerpen — en design — gebruiksvoorwerpen, meubels, tafels en lampen sinds de jaren zestig. In België en tijdens hun reizen verzamelden Miche en Pierre Culot keramische voorwerpen. De kunstenaar kreeg het idee om een collectie aan te leggen naarmate de steeds talrijker wordende stukken zich op de planken ophoopten. Ondertussen is er niet echt veel veranderd in de studio en het hoofdhuis. Deze wondermooie plek met een tuin wordt omringd door beeldhouwwerken die door hemzelf gemaakt zijn, waarbij de relatie tussen functie en vorm in de designstukken essentieel is. “Ik vind zelf veel inspiratie in het werk van mijn ouders, voornamelijk bij mijn vader, en ik zet daarom maar al te graag zijn erfenis verder,” horen we van Joseph Culot. Er worden natuurlijke materialen gebruikt zoals klei, steen en hout. De kleuren zijn verder ook essentieel in de ontwerpen, afhankelijk van de gelegenheid en de stemming, maar wit, groen, en blauw lopen door elkaar.
Kortom, Pierre Culots kunst is een mengeling van eeuwenoude pottenbakkerstraditie en bijzondere en herkenbare creativiteit, wat van hem een mode-overschrijdende kunstenaar maakt. Volgens ons vertegenwoordigt hij de essentie van het woord ‘tijdloos’.
© Eline Willaert / Fabian Jean Villanueva / Atelier Pierre Culot