- Interieur
- Architectuur & development
- Beeldcreatie
Meer en meer vindt Artificial Intelligence, kortweg AI, zijn weg naar het dagelijkse leven. Ook in creatieve processen als architectuur- en interieurontwerp wordt AI tegenwoordig gebruikt. Zo kwam Apple onlangs met Gaudi, een zogenaamde ‘neural architect’ die bijzondere 3D-beelden kan ontwikkelen. Imagicasa ging zelf met een van deze AI-programma’s aan de slag, en het resultaat daarvan zie je hier.
Dankzij de recente evolutie van artificiële intelligentie ontstaan er steeds meer mogelijkheden om afbeeldingen op digitale wijze te genereren. Dat heeft ook z’n gevolgen voor architecten en interieurontwerpers, die zulke programma’s kunnen gebruiken om visualisaties te maken. Met behulp van programma’s als Midjourney en DALL-E kan je bijvoorbeeld afbeeldingen genereren op basis van een tekstuele beschrijving. Je beschrijft simpelweg een idee in een aantal sleutelwoorden en voert die in het programma in, dat jouw unieke idee in een afbeelding giet. Omdat deze combinaties telkens verschillen, krijg je ook altijd een ander kunstwerk als resultaat.
Er zijn veel verschillende mogelijkheden wat die sleutelwoorden betreft. Zo kan je de software bijvoorbeeld een afbeelding van een dier of een voorwerp met menselijke eigenschappen laten maken, of zaken op een bestaande foto aanpassen. De programma’s kunnen inderdaad afbeeldingen ontwikkelen bij een zeer groot aantal woord- en zinscombinaties, en DALL-E heeft zelfs enkele capaciteiten van 3D-rendering. Bovendien kan het zelf ook ontbrekende informatie aanvullen, wat meestal niet het geval is bij 3D-rendering, waar je zeer gedetailleerde beschrijvingen moet geven.
Onderzoekers spreken over ‘artificial serendipity’
Ook voor architecten en interieurontwerpers kan deze software helpen. Nieuwe designmogelijkheden kunnen op eenvoudige wijze uitgetest worden en voor inspiratie zorgen, en het is dan ook een toegankelijke manier om met verschillende data te spelen en ideeën te verkennen. Sommige onderzoekers spreken over ‘artificial serendipity’, wat betekent dat AI een manier biedt om op artificiële en toevallige wijze waardevolle nieuwe dingen te creëren. Sommige architecten gebruiken AI bijvoorbeeld al bij stedenbouwkundige planning. Imagicasa probeerde zelf het programma Midjourney uit, dat tekst dus op een vrij eenvoudige manier in beelden omzet. Het programma genereerde deze prachtige inspirerende beelden, telkens met subtiele verschillen. Midjourney is sinds kort beschikbaar als Beta versie. Met een Discord-account probeer je het gemakkelijk zelf uit.
Momenteel hebben deze softwareprogramma’s natuurlijk nog hun beperkingen, en het is moeilijk te zeggen in welke mate ze de interieur-en architectuurwereld zullen beïnvloeden. Toch zijn wij alvast erg onder de indruk van deze resultaten, en we geloven dat AI-programma’s in de toekomst een groot verschil kunnen maken. Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Images courtesy of Imagicasa
Tool used: Midjourney