- Beeldcreatie
De Antwerpse fotograaf Frederik Vercruysse werkte reeds voor high-end merken als Hermès en Zara Home. Hij dankt zijn succes aan het talent om de sfeer en ware ziel van een ruimte alsook de essentie van een bepaald onderwerp vast te leggen in zijn puurste vorm op beeld. Imagicasa sprak met hem over zijn benadering van fotografie, inspiratie en zijn meest favoriete onderdeel in het proces.
Zijn voorliefde voor architectuur en warme, poëtische beelden stellen hem in staat om een succesvolle carrière in binnen- en buitenland op te bouwen. Hij wordt momenteel vertegenwoordigd door het agentschap Initials LA in de Benelux, en door Quadriga wereldwijd. Afhankelijk wilde hij architect worden en architectuur studeren maar als snel had Vercruysse door dat hij meer geïnteresseerd was in het eindresultaat en in architectuur als beeld en niet zozeer in het ontwerpproces. De keuze was dus gemaakt en hij besloot fotografie te studeren waarna de bal snel aan het rollen ging. “Mijn ervaringen daaropvolgend zijn zeer organisch gegroeid. Na mijn studies heb ik een half jaar gereisd en daarna ben ik meteen veel gaan fotograferen. Zo kende ik veel mensen die architectuur gingen studeren en stage begonnen te lopen bij een architect waarbij ze vroegen of ik de projecten wilde fotograferen. Die kwamen dan ook later in magazines terecht,” horen we van hem. Wat begon als eerder architecturaal en documentair werk, werd later uitgebreid door interieur en commercieel werk.
“Ik ga op zoek naar rustige beelden en daardoor kom ikzelf ook in een soort meditatieve toestand”
Hij had er nooit bij stilgestaan dat hij een studio moest oprichten. Vanaf het begin was het zijn plan om fotografie te studeren en fotograaf te worden. Zijn idee van pure fotografie is heel eenvoudig. Een onderwerp in zijn puurste vorm fotograferen is voor hem meer een soort emotie. Het beeld moet een heel eerlijk en puur verhaal uitdrukken waarbij hij wil gaan tot de essentie in zijn composities. Zoveel mogelijk vertellen door zo weinig mogelijk te laten zien. Hoewel hij erg gestructureerd te werk gaat om een beeld vast te leggen en het dus vaak allesbehalve spontaan verloopt, is hij toch vooral ook een onrustig persoon. “Ik krijg vaak het compliment dat ik erg rustig overkom op een shoot en kalm blijf als als er problemen zijn. Dit komt vooral doordat ik blijf geloven dat het goed komt en we naar een mooi resultaat toewerken. Ik ben zelf nogal chaotisch in mijn hoofd, waardoor ik dankzij de focus te hebben op ordenen, compositie en een balans te zoeken naar mooie, rustige stille beelden, tot rust kom als ik fotografeer.”
Hoe zou je je fotografiestijl omschrijven?
“Ik ben in de jaren negentig beginnen fotograferen, dat was ook de opkomst van het minimalisme, zowel in mode als architectuur. Ik hou er wel van nog steeds om vrij rustige stille uitgebalanceerde beelden te maken. Mijn werk als minimalistisch omschrijven, heb ik liever niet omdat ik dat eerder associeer met termen, ook al wordt die fout gebruikt, als afstandelijk, clean, wit en heel sober. Mijn werk begon als documentair, vrij stil en uitgebalanceerd maar is nu geëvolueerd naar wat warmer en poëtisch werk. Ik hou er nog steeds van om het puur te houden maar nu in combinatie met wat meer ziel.” Wat vind je het belangrijkste in je beelden?
“Mijn fotowerk is allesbehalve spontaan, eerder gecomponeerd. Toch zou ik meer spontaniteit in mijn werk willen krijgen hoewel dat het een beetje als neurotische aanvoelt, die drang om heel perfecte, uitgebalanceerde beelden te maken. Maar dat is ook iets dat evolueert en verandert en ook het leuke aan fotograaf zijn dat de onrust in het beestje zit dat blijft. Als je beginnende fotograaf bent, dan ben je ook onrustig en op-zoek-naar. Ik ben nu al twintig jaar fotograaf en ik voel dat die onrust nog steeds aanwezig is en dat houdt me scherp.”
Welk advies zou je mee willen geven aan beginnende fotografen?
“Probeer geen stappen over te slaan. Probeer zelfzeker te worden in je fotografie, ook al ga je dat nooit echt zijn want er moet altijd een zekere onrust zijn zodat je scherp blijft. Als je goed wil worden in je werk moet je iedere opdracht als belangrijk beschouwen en je uiterste best daarvoor doen. Daarnaast is het belangrijk je eigen stijl te leren kennen want dat duurt ook even voor je doorhebt wat jouw visuele taal is.”
Warm en puur is hoe we het meesterwerk van Frederik Vercruysse beschrijven. Zijn prachtige fotografie legt ruimtes vast met een opperste eerlijkheid en helderheid van hun fundamentele vorm. Lees het volledige artikel in Imagicasa Spring 2023.
All photography by Frederik Vercruysse
Header image: Zara Home AW21 Campaign
Images 2 - 4: Zara Home AW21 Campaign
Image 5: Still life for Molteni & Dada
Image 6: Zara Home AW21 Campaign
Image 7: Restaurant Hertog Jan at Botanic Sanctuary Antwerp