- Interieur
We schreven al eerder over Yakusha Design en hun meubel- en decoratiecollectie FAINA, maar nu zetten we graag een bijzonder project in de kijker waarbij hun unieke esthetiek werd toegepast op het interieur van een eetgelegenheid. Het resultaat oogt ontspannend (de perfecte lunch-pauze) met een monochroom kleurenpalet dat ook de ogen een moment van rust geeft.
Deze nieuwe eetgelegenheid in Kiev kreeg de naam ‘Istetyka’. Bij Yakusha Design, het bureau dat het interieurontwerp op zich mocht nemen, verklaren ze dat dit een samentrekking is van twee Oekraïense woorden die ‘eten’ en ‘esthetiek’ betekenen. “De esthetiek van kant-en-klaar eten is de belangrijkste boodschap van het eethuis, terug te vinden in het interieur van de ruimte en de geserveerde gerechten. De eigenaars wilden de houding tegenover snel kant-en-klaar eten veranderen - van gewoon naar een ritueel, van eten naar een ervaring,” klinkt het.
“Het hoeft niet groots zijn om op te vallen”
De ruimtes zijn eerder ingetogen. Het is de bedoeling hier tot rust te komen en daar draagt het kleuren- en materialenpalet zeker tot bij. “We hebben de overdaad weggelaten en een monochroom palet gebruikt om het oog te laten rusten. Kalm, vloeiend, ontspannen - zo voelt de ruimte aan,” horen we van Victoria Yakusha, oprichtster van het ontwerpbureau. "Je hoeft niet iets groots te maken om het te laten opvallen. Hier hebben we ons geconcentreerd op de essentie. En om die te benadrukken, hebben we veel lucht gecreëerd, waardoor de kracht van de leegte wordt versterkt. Vrijheid stelt ons in staat om te zien wat belangrijk is,” klinkt het nog. De horeca-zaak is onderverdeeld in drie zones: de zitruimte met ronde tafels voor samenkomsten met meerdere personen, kleinere tafels voor een of twee personen langs de zijmuur, en de keuken die van de rest is gescheiden met mat glas. Heel wat meubel- en decoratiestukken zijn ontworpen door lokale Oekranïnse vakmensen, aangevuld door stukken uit de Faina-collectie. Zoals we van Yakusha Design gewoon zijn, is ook in dit project de band met de natuur en het ecologische aspect duidelijk. Heel wat materialen zoals klei en hout hebben een natuurlijke oorsprong en we zien ook veel zachte, organische vormen. Het geheel is ook in balans door interessante tegenstellingen als de koude betonnen muren en de warme klei, of oneffen texturen en de gladheid van staal. “Alles leeft harmonieus samen in de ruimte, net zoals dat in de natuur het geval is,” vertelt Victoria Yakusha nog. Alweer een inspirerende realisatie die het talent van deze ontwerpstudio en hun filosofie in de kijker zet!
Photography by Yevhenii Avramenko