- Interieur
- Architectuur & development
Studio Jencquel begon in 2017 met de bouw van Villa Rumah Fajar, wat ‘Het huis van de dageraad’ betekent in het Bahasa Indonesia. De villa is een moderne, architectonische interpretatie van de traditionele Balinese ‘longhouse bale agung’. Het huis is doordrenkt van de lokale volkstaal, dit dankzij het ontwerp en de keuze van de materialen. De woning heeft een spectaculair uitzicht, namelijk dat van Bali’s meest heilige vulkaan, ‘Gunung Agung’.
Naadloos genesteld in een weelderige heuvel met zicht op de opkomende zon, biedt de villa een luxe onderkomen. Je komt binnen door de ‘angkul-angkul’, een kleine, pretentieloze, Balinese deur. Aan weerszijden van de terracotta stenen poort, vind je twee poortwachtersbeelden. Deze ‘Men Brayut’ zegenen allen die passeren met kracht, vruchtbaarheid, harmonie, en voorspoed. Achter de drempel ligt een ‘Candi’, een heiligdom of tempel die hier de rol speelt van ‘aling-aling’, een obstakel dat vaak wordt gezien bij de ingang van Balinese huizen en dat bedoeld is om ongewenste gasten of geesten af te leiden en in verwarring te brengen. Via een kronkelige brug die boven een grote koivijver zweeft, kom je tot bij het huis. De villa gaat op in de wilde, natuurlijke omgeving langs de heuvel. Dit is dankzij de combinatie van slechts twee dominante materialen. Eerst en vooral gebruikte het team Bata Tulikup, een Balinese terracotta baksteen uit het dorp Tulikup, daarnaast werd er ook een verkoold ijzerhout gebruikt volgens de Japanse technieken van Shou-Sugi-Ban.
De villa gaat op in de wilde, natuurlijke omgeving langs de heuvel.
Het grote hoofdpaviljoen van het huis bevindt zich hier op een langgerekt bakstenen podium. Hierdoor ontstaat een buitenaanzicht dat wordt beheerst door ijzerhout, baksteen en de heilige vulkaan. Bij het maken van het hoofdframe van het huis, werd een stalen structuur ontworpen om de houten dakconstructie tot op de millimeter nauwkeurig op te zadelen. H-balken zijn op dezelfde manier op de plattegrond geplaatst als de houten pilaren in het traditionele Balinese longhouse. Het algehele ontwerp is bedoeld om open te zijn, met een ruime luchtstroom door kruisventilatie. De landschapsarchitectuur en de tuinen, ontworpen door Maximilian Jencquel, vullen het huis aan met verkoelende schaduw en voldoende ruimte om zachte briesjes door te laten.
Studio Jencquel wist deze villa te ontwerpen op een manier waarbij traditioneel zich perfect vermengt met modern. Daarom kijken wij uit naar verdere projecten van de studio om te zien hoe ze deze stijl verder blijven ontwikkelen. Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Pempki