- Interieur
Voor het eerst stelde Yuangu Yunjing een commerciële ruimte voor in de stad Chengdu, die daardoor van grote betekenis voor het merk is. Het was met andere woorden erg belangrijk om een ontwerp te creëren dat vanaf het eerste ogenblik indruk maakt. In deze ruimte, die een restaurant en een winkel combineert, ervaar je een extreem gevoel van kalmte.
De interieurarchitecten van Wuzhi Design volgden hier een ontwerpproces dat sterk gebaseerd is op herinneringen. De ingang van de winkel bevindt zich op de tweede verdieping, terwijl het belangrijkste commerciële gedeelte zich op de derde verdieping situeert. De twee delen zijn verbonden door een lange trap, die mysterieus oogt en lang en smal is. Om de kenmerken van Yuangu te benadrukken, werd er gekozen voor oude steen en hout om de kwaliteit van de gevel te verbeteren. Als je hier binnenkomt, lijk je in een soort meditatieruimte te komen die een gevoel van geborgenheid geeft. Ondanks de iets donkerdere kleuren is er hier toch voldoende daglicht. Deze ruimte roept op tot meer voeling met de natuur, en dat wordt bereikt door de natuur zoveel mogelijk naar binnen te trekken.
Vorm is vooral het resultaat van design en niet per se een doel dat wordt nagestreefd
Het gebouw is verdeeld in drie delen. Het eerste deel bestaat uit de keuken en privékamers, het tweede deel is de bar, de binnenplaats en het zitgedeelte, en in het derde deel vind je de lobby. Die onderhoudt een bijzondere relatie met de centrale binnenplaats. De lobby is relatief onafhankelijk en een rustige plek om even te ontspannen, wat voor een groot stuk te maken heeft met de waterfontein in de ruimte. Om de serene sfeer in wabi-sabi-stijl te versterken, werd er gekozen voor materialen als iepenhout, bamboe, graniet, betongrond, bruine kunstcoating, katoen en linnen gordijnen. Nadat het restaurant en de winkel waren geopend, werden de interieurarchitecten gevraagd naar hun ontwerpinspiratie voor het project, een vraag die ze steeds moeilijk te beantwoorden vinden. Voor hen is vorm bovenal het resultaat van design en niet per se een doel dat wordt nagestreefd. Verder proberen ze ontwerpen vooral op een rationele manier te benaderen, door te kijken naar onder meer de stroomlijnen, duurzame aspecten, de verbetering van het ruimtegebruik, enzovoort. Een project is enkel geslaagd als al die elementen in evenwicht zijn. Verder baseerde het team zich op drie sleutelwoorden: eenvoudig, natuurlijk en warm.
Door een winkel en een restaurant in één ruimte te combineren, krijg je sowieso al een totaalervaring. Dat idee wordt nog sterker door in het volledige project een sfeer van rust te creëren, waarnaar gasten nog vaak zullen willen terugkeren.
Photography by Chuan He