- Interieur
De Poolse design studio Anke Design realiseerde een prachtig monochrome woonst. Ruwe materialen worden gecombineerd met natuurlijke afwerkingen en een aards kleurenpalet. Bescheiden en sober, maar warm van karakter is dit het perfecte toevluchtsoord. Net als al Anke Designs projecten is ook dit appartement een uiting van pure harmonie en eenvoud.
Het is niet de eerste keer dat we schrijven over de getalenteerde Poolse ontwerpster. Bij iedere project weet ze ons steeds weer te verrassen met haar unieke visie op design. Met haar meest recente ontwerp geeft ze een familiehuis in Krakau een handgemaakte zieligheid. Zoals zo vaak het geval is, bleef het huis dat dit echtpaar meer dan tien jaar geleden voor zichzelf bouwde in de loop der jaren achter bij hun veranderende behoeften, met als gevolg dat veel ruimtes niet-functioneel of bijna ongebruikt bleven. Het plaatselijke interieurontwerpbureau renoveerde het huis grondig en paste het aan de huidige levensstijl van de eigenaren en hun groeiende gezin aan. Binnenhuisarchitect en oprichtster Anna Gawlik werkte nauw samen met het echtpaar om de indeling van het huis grondig te herzien en een minimalistische esthetiek toe te passen van gedempte tinten en sobere materialen om samenhang en harmonie te bereiken.
Hoewel de woonst eerst een warhoop was van gemeenschappelijke, privé- en werkruimtes die over alle drie verdiepingen verspreid waren, inclusief kelderverdieping, heerst er nu in de nieuwe indeling meer duidelijkheid. Na een grondige analyse van de behoeften van het gezin, werd een nieuw functioneel ontwerp voor drie verdiepingen gemaakt. Dankzij de duidelijkheid in verschillende gebieden bevinden zich nu alle slaapkamers zich op de bovenverdieping, het woon-en eetgedeelte op de benedenverdieping en het werkatelier in de kelder. Het resultaat van de kelderverdieping werd extra verlicht door een aantal nieuwe ramen toe te voegen, waardoor het een volledig bruikbare ruimte werd, namelijk een atelier, bijkeuken en er is zelfs een gastengedeelte. Die laatste fungeert ook als speelkamer voor de dochter van het echtpaar, samen met een badkamer met sauna, wasruimte en bijkeuken. In deze ruimtes werd multifunctionaliteit benadrukt.
Ongegeneerde soberheid vol persoonlijkheid.
Ondanks de ongegeneerde soberheid van het interieurontwerp blinkt het geheel toch uit in persoonlijkheid dankzij een eclectische selectie aan meubels, waaronder op maat gemaakte stukken van Anke Design Studio, en een uitzonderlijke verzameling decoratieve voorwerpen, boeken en kunstwerken. De leefruimte beschikt over een gedeeltelijk verkoolde houten salontafel, die gemaakt is volgens de traditionele Japanse methode van Shou Sugi Ban, wat de perfecte donkere accenten geeft aan het verder lichtgekleurd interieur. Voor Anna Gawlik als ontwerpster is dit een uiterst belangrijk project: “Het is een mijlpaal in mijn portfolio, een moeizaam ontwikkeld project dat veruit de beste - naar mijn mening - weergave is van de richting waarin ik met mijn werk en volgende projecten wil gaan.” Volgens ons is dit het resultaat van vele jaren van experimenteren, ervaring en uitvoering. Zo is het AXA House is voor haar een wegwijzer voor de toekomst, meer nog een richting en bewuste keuze.
Architecture (2010): ANKE DESIGN STUDIO Anna Gawlik & ArsProjekt
Architectuur after renovation (2019/2020): ANKE DESIGN STUDIO Anna Gawlik
Interior design: ANKE DESIGN STUDIO, arch. Anna Gawlik