- Interieur
Voor de Nederlandse interieurarchitecte Marieke de Jong hoeft luxe geen pretenties te hebben. Al meer dan tien jaar lang smeedt ze ontwerpen waarin ze eenvoud als de ultieme sofisticatie naar voren schuift. Voor deze opdracht bedacht ze een landelijk woonconcept dat versmelt met zijn gelijkaardige omgeving. Zonder onnodige decoratie toe te voegen, arriveerde ze bij een gebalanceerd resultaat dat haar visie rechtlijnig weergeeft.
Marieke de Jong voelt zich rijk. Dat bedoelt ze niet in de materiële zin, maar wel als een referentie naar de verscheidenheid aan ervaringen en kennis die ze opdoet in haar vak. Elke keer past ze haar creativiteit toe op een bepaalde klant, context en set van verwachtingen. Om steeds die afwisselende doelen te behalen, heeft ze doorheen haar carrière al een belangrijke flexibiliteit ontwikkeld die haar in staat stelt om voor ieder oog schoonheid te creëren. Los van trends en tijdelijke bevliegingen prioriteert ze trouw de eigenheid van elke klant en locatie. Als belangrijkste signatuur heeft ze een focus op geraffineerde soberheid. Hoewel haar portfolio varieert van boerderijen en appartementen tot kantoren en hospitality, behoudt ze zonder uitzondering haar karakteriserende vermogen om elk soort project en omgeving een volledig aangepaste aanpak te geven. Daarnaast vindt ze een gevoel van eenheid zeer belangrijk. Daarom vertonen veel ontwerpen vloeren, muren en plafonds die intentioneel gematerialiseerd zijn en op die manier onderling tot een sterk geheel versmelten. Terwijl ze elke dag nog steeds bijleert, kan ze met haar uitgebreide ervaring inmiddels stellen dat ze een duidelijke en persoonlijke stijl heeft opgebouwd. Door zich steeds minder te vergelijken met concullega’s, kweekt ze tegelijkertijd meer zelfvertrouwen om in de toekomst vooral haar eigen ding te blijven doen.
Als belangrijkste signatuur heeft ze een focus op geraffineerde soberheid
De landelijke ligging van deze woning fungeerde als een primaire leidraad voor de stijl. De interieurarchitecte selecteerde namelijk een mix van sobere, ruwere materialen die dicht bij de natuur aanleunen. Dankzij de grote puien uit glas is er een sterke connectie tussen binnen en buiten. Doorheen het vloerplan paste ze een beperkt materialenpalet op verschillende manieren toe. Donker hout voor het plafond verzekert een gezellig effect, terwijl een lichtere variant gebruikt werd voor de kozijnen en de bevloering in de slaap- en woonkamer. Als contrasterend element voegde ze warme natuursteen toe, terwijl keukenelementen uit staal en de grote deur in de hal ook een stoerder aspect introduceerden. Om de verschillende zones vlot op elkaar te laten insluiten, focuste de Jong zich op de overgang van de vloeren. In plaats van een ander materiaal te gaan toepassen op de grens tussen twee ruimtes, en zo een onvermijdelijk contrast te krijgen, liet ze in de keuken hout geleidelijk overlopen in steen. Dit maakt niet alleen het geheel visueel interessanter, maar maakt ook dat er een interessante spanning ontstaat. Deze ruimte is meteen ook haar persoonlijke favoriet van het hele pand. Met de semi-openheid, een speelse indeling en een geslaagde combinatie van materialen is dat volledig te begrijpen. Als detail duidt ze nadrukkelijk de ingewerkte verlichting bij de trap aan. Zoals elke opdracht bracht het ontwerp bepaalde uitdagingen met zich mee; in dit geval was dat de positie van de haard. Aangezien het om een houtkachel ging, waren er een aantal criteria voor het rookkanaal en mocht het als eyecatcher de rest van het interieur niet te veel gaan overstemmen. Interieurarchitecte Marieke de Jong is een ervaren professional die voor elk project alle troeven naar boven haalt. Dit keer deed ze dat in een landelijke gekleurde woning waar ze voor cohesie, ontspanning en rust zorgde. We kijken alvast uit naar het volgende project waarmee ze naar buiten zal komen, en dat zoals altijd in een kader van eenvoudige verfijning. Visualisations by Marieke de Jong
Text by Cara Jacobs