- Interieur
- Architectuur & development
Met House Minus.05 schrijft architectenbureau Minus de perfecte definitie van residentieel minimalisme. In dit persoonlijke project wordt de lange traditie van excellent vakmanschap geëerd en gecombineerd met eigentijdse ideeën en details.
Minus is een Belgisch multidisciplinair bureau waar ontwerp, interieurarchitectuur en meubelmakerij onder een noemer samengebracht worden. De studio werd in 2000 opgericht door Wim Carton en Sophie Popelier en bouwt verder op een lange familiegeschiedenis van maar liefst zeven generaties schrijnwerkers. Bij het bedrijf draait alles rond “de essentie van leven”. Dat streven naar eenvoud wordt ondersteund door het kleuren- en materialenpalet. “Naast wit gebruiken we vooral natuurlijke materialen en met uitstek natuurlijk hout. Mijn echtgenoot is de zevende generatie in een familie van schrijnwerkers, hout zit in het bloed. We hebben een natuurlijke aversie voor alles wat namaak is en gaan daarom voor natuurlijke, eerlijke materialen,” aldus Popelier.
Achter een door erfgoed beschermde gevel in Reningelst, een dorp bij Poperinge, vind je Minus.05, de prachtige minimalistische woning van de interieurarchitecten en ooit het huis van Wim Cartons overgrootvader. Er zijn duidelijk nog traditionele sporen zichtbaar in het behoud van de gevel, authentieke vloertegels, plafondlijsten, deuren en dakspanten. Het nieuwe ontwerp bestaat uit een dag- en nachtgedeelte. Dat laatste is het oude gedeelte van het gebouw en hier bevinden zich vanzelfsprekend de slaapkamers. “Geïnspireerd door het 'doos-in-doos'-principe kreeg het oude gebouw met valse wanden een hedendaagse, blanco invulling en een kader waardoor technieken onzichtbaar konden worden gemaakt,” horen we. Voor het daggedeelte werd er in en rond de tuin gewerkt. Hier bevonden zich oorspronkelijk verschillende typisch Vlaamse huisjes en hokjes. Deze werden verwijderd en vervangen door een langwerpig, glazen volume waarin zich de keuken en eet- en leefruimte bevinden. In het interieur in dit volume werd er veel gebruik gemaakt van zwevende elementen. “Dit deden we omdat het perceel lang en smal is en we optimaal wilden genieten van de bredere tuin in het achterste gedeelte. Om de lengte te accentueren hebben we zoveel mogelijk volumes laten zweven.”
Een eigentijdse parel met een vleugje nostalgie
De naadloze overgangen en natuurlijke flow die hierdoor gecreëerd worden, duiden op de eenvoud waar Minus naar streeft. Ook het typerende kleuren- en materialenpalet van de studio herkennen we in deze woning. Wit speelt hier de hoofdrol, maar de ontwerpers maakten het deze keer iets warmer dan ze normaal doen, horen we van Popelier. “Dat had te maken met de bestaande vloeren die in het oude huis aanwezig waren, dat was het uitgangspunt van waaruit we moesten vertrekken. Het wit mocht niet te koud zijn. Ook de vloer die we gebruiken in het daggedeelte heeft een warme zandkleur. Zo hadden we een kleurenpalet om op verder te werken. Het palet werd aangevuld met hout, en eik bleek het meest geschikte materiaal om hierbij aan te sluiten.” In deze unieke woning wordt de lange familietraditie van meubelmakerij en passie voor vakmanschap gecombineerd met eigentijdse ideeën en details. Alles wordt teruggebracht tot de essentie, waardoor er een sobere esthetiek heerst met natuurlijke kleuren en materialen in combinatie met unieke meubels van eigen makelij. Het is een uitstekende representatie van een typisch Minus-ontwerp en volgens Sophie Popelier het ultieme bewijs dat je “in een godvergeten dorpskern zeer modern kan wonen”.
Photography by Cafeine
Onze partner Minus ondersteunt je zoektocht naar de essentie van je woning. Hun team bestaat uit bekwame ontwerpers, visionaire interieurarchitecten en gepassioneerde meubelmakers. Door cliënten te begeleiden van concepten tot zorgvuldig ontwerpen, slagen ze erin een houvast te bieden die iedere woning laat uitbloeien tot een perfecte leefomgeving.
Ontdek meer