- Interieur
bulthaup-keukens en -leefruimtes zijn plaatsen waar mensen elkaar ontmoeten, zich ontspannen en zich thuis voelen. Het is een plek waar hun klanten creatief kunnen zijn en ervaren hoe heerlijk het is om met eigen handen iets tot stand te brengen. Wij nemen je graag mee naar een van hun meest recente projecten Mas Les Comelles met een prachtig uitzicht over La Vall d’en Bas in het vulkanisch natuurpark Garrotxa in Girona, Spanje.
Mas Les Comelles is gelegen in het indrukwekkende, vulkanische natuurpark Garrotxa in Girona. Eigenaar en createur Marc Casals verwelkomt samen met zijn familie de gasten en geeft hen het onmiddellijk een gevoel van thuiskomen. “In deze sublieme omgeving benadrukken slechts eenvoud en authenticiteit de echte schoonheid van de dingen,” horen we van Casals. Hij leidde zelf de transformatie van zijn boerderij en herinterpreteerde de architectuur, de materialen en de authentieke voorwerpen tot een esthetisch en zintuiglijk concept, dat in dialoog staat met haar natuurlijke omgeving. De woonst bestaat nu uit negen appartementen, telkens met een keuken en een badkamer. De interieurarchitecten van bulthaup werken mee bij de grondige renovatie. Zo wisten ze de bulthaup-meubels stijlvol en coherent te integreren in deze rustieke omgeving. De keukens, solitaire meubels en accessoires gingen bijzonder harmonieus en praktisch in dialoog met de stenen en het hout die hier al zes eeuwen vertoeven. “De samenwerking met bulthaup zorgde voor een serene dialoog met alle reeds aanwezige edele materialen, wat verleden en avant-garde verbond met elkaar,” horen we nog van de eigenaar. Een van de nostalgische werkplaatsen werd getransformeerd tot een keuken met een makkelijk verplaatsbare bank en tafel uit de bulthaup b Solitaire-collectie, gemaakt van massief eiken.
Een serene dialoog met alle reeds aanwezige edele materialen
Marc Casals heeft de voortdurend evoluerende transformaties van de omgeving en architectuur van de boerderij georkestreerd, door de omgevingen, materialen en voorwerpen conceptueel en esthetisch opnieuw te interpreteren. Zijn visie en creatieve werk, vakmanschap, design en engineering, moedigen ook een meditatie aan. Zo staan mens en beleving heel centraal voor hem en nodigt hij zijn gasten dus ook uit tot mindfulness. De filosofie die aan de basis lag van het Mas Les Comelles-leven zit nu verzameld in het culturele project genaamd ‘El Gorg’. Dat is een humanistisch verbond waarin levenskunst, persoonlijke ontwikkeling, participatie en bewustwording centraal staan. “Wie tegenwoordig een keuken koopt, denkt niet alleen aan het object, mooie oppervlakken en duidelijke lijnen, maar vooral aan een plek waar men zich goed voelt en gelukkig kan zijn met dierbaren. Daarbij merken wij een sterk intrinsiek verlangen naar eenvoud,” aldus Marc O. Eckert. Hoe doordacht en franjeloos de ontwerpen van het degelijke Duitse merk ook zijn, ze zijn ook warm, dragen comfort uit en zijn bedoeld voor het leven. Bij de renovatie werd het verleden van deze boerderij steeds gerespecteerd, door het behoud van ruimtes die ons terugvoeren naar de tijd toen de activiteit nog agrarisch was. De gemakkelijk verplaatsbare bulthaup b2 systeembank en -kist maken het mogelijk om in elke ruimte een keuken te creëren, in dit geval in een ruimte die oorspronkelijk werd gebruikt voor het werk op de boerderij. Marc cultiveert de kunst van het koken, waarbij goed materiaal en biologische ingrediënten essentieel zijn. Hierbij zijn de bulthaup b2 systeembank met peper- en zoutstel van notenhout en porseleinen keukengerei een ideale aanvulling. “De meubels van het bedrijf passen stijlvol en coherent in de rustieke omgeving van de boerderij, en sluiten perfect aan bij de ideeën die aan de basis liggen van mijn levensproject. De keukens, meubels en accessoires van het familiebedrijf zijn uiterst functioneel en gaan een sereen gesprek aan met de edele materialen die al aanwezig zijn,” vertelt hij ons. Zo gaat zijn filosofie verder dan puur koken. Hij is gericht op het cultiveren van de culinaire kunst, geleid door enkele essentiële principes: het gebruik van biologische ingrediënten, omdat die de authenticiteit en de eenvoudige schoonheid van de dingen aangeven, en het uitwerken van een ervaring van de plaats, waarbij synergiën tussen het tastbare en het ontastbare worden bevorderd. “Naar mijn mening is een goede uitrusting, zoals die welke door bulthaup wordt aangeboden, van essentieel belang, vooral als zij bijdraagt tot een harmonieuze symbiose tussen de voorwerpen en de architectuur,” besluit hij. Een ding is zeker: de familie Casals Barris, eigenaars van de boerderij, zal haar gasten erg warm verwelkomen alsof ze in hun eigen huis zijn.
Photography by Jorge de Jorge