- Interieur
- Architectuur & development
Akko is een stad in het noorden van Israël, grenzend aan de Middellandse Zee, waar een verkommerd Ottomaans pand opnieuw opleefde onder de vleugels van een doeltreffende renovatie. Tegenwoordig kan je er terecht als reisbestemming, want de nieuwe functie als boetiekhotel is het gebouw op het lijf geschreven. Hier zweef je ergens tussen oud en nieuw.
Sinds dit frisse begin kreeg het pand de naam Melisende, verwijzend naar de gelijknamige koningin die lang geleden regeerde over Jerusalem, toen Akko zijn hoofdstad was. Vandaag is de oude stad Unesco Werelderfgoed: geen verrassing als je ooit al het geluk had zelf kennis te maken met de betovering van deze plek. Interieurarchitect Michal Matalon, actief als Home-Maker, kreeg de kans om aan de slag te gaan met dit speciale complex, dat bestaat uit gebouwen die om en bij de vijfhonderd jaar oud zijn. Het verblijf telt zes zeldzame units die zowel voor romantische als avontuurlijke reizen helemaal geschikt zijn. Echter vergde het wat tijd vooraleer het team achter de renovatie het volledige potentieel van deze plek tot zich kon laten doordringen. Zo was het voormalige interieur bedekt onder pleister en moest je twee keer kijken om te beseffen dat de authentieke steen eigenlijk in goede staat verkeerde. Beetje bij beetje werd het originele verhaal van het pand verteld. Zo werd er tijdens de renovatie besloten om het gebouw opnieuw te herleiden naar de vorm die het tijdens de Ottomaanse periode had gehad in plaats van het groter te maken. Een opvallende en bewonderenswaardige keuze, zeker in een tijd waarin architecten vaak opteren voor een maximum aan ruimte.
Beetje bij beetje werd het originele verhaal van het pand verteld.
De renovatie gebeurde onder het toeziend oog van de Antiquities Authorities, waardoor uitgravingen steeds uitsluitend met hun goedkeuring plaatsvonden. Een belangrijke beslissing was om de tuin te vergroten. Daardoor was er ruimte voor een jacuzzi en tropische planten, die verbluffend ogen in combinatie met de Ottomaanse kalksteen. Verder is er ook een patio, compleet met zwembad en zitgedeelte. Onder de verblijven zijn er drie suites. Qua oppervlakte verschillen de units, maar overal werd het best mogelijke grondplan uitgedacht en een aangename functionaliteit gevrijwaard. Zo tellen de twee grootste kamers een badkamer die door muren van de rest is afgescheiden, terwijl in de kleinere residenties onder andere gekozen werd voor een open badkuip. Een kenmerk dat wel overal identiek is, is de grijze, porselein getinte bevloering uit graniet. Het houten meubilair werd op maat gemaakt en bestaat uit lichtkleurige eik. Voor de dunne lampen werd er een beroep gedaan op een lokale kunstenaar, met behulp van een sketch van de interieurarchitect. Een pand in een oude stad als deze restaureren vergt respect en geduld. Boetiekhotel Melisende had het geluk om met exact die ingrediënten open te bloeien tot het unieke oord dat het nu is. Wie hier verblijft, wordt volledig ondergedompeld in de taal van Akko. Een aangenaam duw-en-trek spel tussen het klassieke uit het verleden en de wensen van de toekomst mondde uit in iets wonderlijks.
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Karin Ravenna