- Interieur
- Architectuur & development
Opnieuw bloed door de authentieke aders van een uniek, oud pand doen stromen, dat is een van de moeilijkste uitdagingen waar enkel de beste architecten een antwoord op weten te vinden. De Brusselse studio Labscape, gespecialiseerd in (interieur)architectuur en design, deed Villa Nisot heropleven, dat ooit gebouwd werd door Belgisch architect Louis Herman De Koninck. Het concept bruist eindelijk opnieuw van Belgisch modernisme.
Labscape, een sterk Brussels bureau, weet als geen ander hoe het met zijn creatieve aanpak de juiste esthetiek in panden kan bovenhalen. Het oprichtersduo, Tecla Tangorra en Robert Ivanov, werd in hun succesvolle carrière geleid door pure passie voor architectuur en design. Waar de eerste haar basis wortelde in Italië, het land waar designers hun fantasie de vrije loop kunnen laten gaan, heeft de ander een sterke band met zijn thuisland, België. En net die combinatie leidde tot kwaliteitsvolle creaties waar functionaliteit hoog in het vaandel wordt gedragen en de liefde voor kleur en textuur tot prachtige ontwerpen leidt.
Zo ontstond ook Villa Nisot, een verouderd pand met een gouden hart. De experten stonden erop het huis te restaureren zonder de grandeur ervan te beschadigen. Meer nog, ze breidden de villa zelf uit door een stuk aan de achtergevel bij te voegen. Om het plaatje te doen kloppen, ontfermden ze zich over alle binnenruimtes en ontwierpen ze de meubels, banken én de tuin. De grootste inspiratiebron voor de ontwerpers was zonder twijfel de locatie: die gaf al aardig wat prijs over hoe de villa er eerst stond. Toch was er meer onderzoek nodig om zaken zoals de ontwerpstijl, de gebruikte materialen en de vroegere kleuren van de woonst te achterhalen. Gelukkig stond De Koninck bekend als getalenteerde maker van geïntegreerd meubilair, glaswerk en wandtapijten. Daarmee konden de ontwerpers verder; ze verwerkten vele referenties uit het werk van de gerenommeerde architect.
Een natuurlijk patroon van palissanderhout zet de nerven aan de voorkant ritmisch in de verf
De modernistische pracht is al meteen zichtbaar in de entree van de villa, waar een merkwaardige kast met dynamische ronde vormen staat. Een natuurlijk patroon van palissanderhout zet de nerven aan de voorkant ritmisch in de verf. Vervolgens opent de keuken ook de ogen: de unieke marmeren muren stemmen mooi af met het geïntegreerde meubilair waar semi-transparant glaswerk het geheel kundig complementeert. In de woonkamer is de open haard dan weer de fenomenale eyecatcher: volledig bedekt met Italiaans travertijn en omsloten door Europees notenhout, verwarmt het vuur het groene interieur.
De schoonheid van de villa stopt niet aan de trap; boven verbaast de marmeren badkamer met lineaire aderen je meteen. Het Marmara-marmer is zo uniek en dat wordt duidelijk wanneer je erachter komt dat het speciaal voor dit ontwerp in één blok werd uitgesneden, zodat het lijnenpatroon oneindig is. Naast deze unieke badkamer voorzagen de architecten de andere twee badkamers van mozaïek, net zoals De Koninck het ooit bedoeld heeft. Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Nicolas Schimp
Text by Emma Verstappen