- Interieur
- Kunst & design
Karimoku Case Study is een Japans meubel- en lifestylemerk. Hun collecties komen tot leven in individuele cases, die ontworpen worden door bekende architecten. Eerder schreven we al over hun eerste case study, waarin de Kinuta-collectie tentoongesteld werd, nu is het al de beurt aan hun vierde case study, Azabu Residence. Ontwerpers van dienst zijn opnieuw Norm Architects en Keiji Ashizawa Design.
Met Azabu Residence presenteert het Japanse lifestylemerk Karimoku Case Study zijn vierde case study. De Azabu Residence-collectie werd ontworpen voor het complete renovatieproject van een luxe appartement uit 1988, verscholen in een rustige woonwijk in Tokio. Voor de gelegenheid werd opnieuw de hulp ingegroepen van de Deense Norm Architects en het Japanse Keiji Ashizawa Design, die zowel het appartement als de collectie mee vorm gaven. Belangrijk voor beide designstudio’s was om de kwaliteiten en unieke kenmerken van het exterieur te benadrukken in het interieurontwerp. Het gebouw is namelijk gelegen op een ruime locatie, wat nog zelden gezien is in Tokio tegenwoordig.
Het project legt de focus op tactiele, minimalistische en tijdloze kwaliteiten.
Azabu Residence combineert Japanse en Scandinavische ontwerpprincipes en esthetiek. Een gedeeld geloof in het gebruik van natuurlijke materialen en een gedempt kleurenpalet karakteriseert het project, met een focus op tactiele, minimalistische en tijdloze kwaliteiten. De donkere tinten omarmen de schaduwen in plaats van ze tegen te werken. Hiervoor haalden beide studio’s inspiratie uit het bekende Japanse boek In Praise of Shadows van Jun'ichiro Tanizaki. “In Scandinavië werken we vaak met helderwitte muren om het daglicht te versterken, maar door dit werk begrepen we de waarde van donkere, schemerige plekken en kozen we ervoor om de aard van de plek te vieren en te versterken, wat resulteerde in een donker monochroom materiaalpalet,” legt Jonas Bjerre-Poulsen van Norm Architects uit. Ook invloeden van het Amerikaanse modernisme zijn duidelijk merkbaar in het gebruik van de warme, donkere materialen en houten wandbekleding, weelderige tapijten en tactiele stoffering. “De leefruimtes met een kleine bar, de open keuken en volumineuze comfortabele meubels putten dan weer inspiratie uit een scala van elementen: van het Japans geïnspireerde Schindler House in Los Angeles tot de extravagante New Yorkse appartementen uit de televisieserie Mad Men," horen we bij Frederik Werner van Norm Architects.
Voor de inrichting opteerden beide studio's voor een mix van bestaande stukken uit de huidige collectie en creëerden ze nieuwe meubelstukken op maat die specifiek bij de ruimte passen. Zo ontwierp Keiji Ashizawa onder meer een eettafel met een lichte en elegante uitstraling, die past bij de donkere houttinten van het interieur. Norm Architects ontwierp dan weer onder andere een modulaire sofa, met zachte, afgeronde kussens en een donker, houten frame, gebruikmakend van traditionele Japanse houtschrijnwerktechnieken waar Karimoku Case Study om bekend staat.
Het ruime maar schemerig verlichte appartement is een gezellige woning, ver weg van het lawaai van de stad. Kortom, een kalm en omarmend interieur voor contemplatie en privégezinsleven.
Photography: Karimoku Case Study