- Interieur
Nog niet zo lang geleden startte Kato Mees met haar gelijknamige interieurstudio, nadat ze eerst enkele jaren haar ervaring aandikte bij verschillende gerenommeerde bureaus. Nu werkt ze uit eigen naam, vanuit Antwerpen. Hoewel haar eigen bedrijf zich nog in de vroege fases bevindt, geeft ze al met precisie weer waar ze voor staat en wat voor type interieurs natuurlijk tot haar komen. We stellen je aan haar voor met House SP, een project ontworpen om de drukbezette bewoners thuis hun ademruimte te geven.
Kato’s passie voor haar vak stamt af van haar vader, die in de bouwwereld werkte en zijn vrije tijd besteedde aan meubilair maken. In hun vakantiehuis in Frankrijk zag ze hoe hij onvermoeibaar renoveerde en met veel toewijding de subtielste details op orde bracht. Na haar middelbare studies in het kunstonderwijs was het daarom niet verbazend dat ze voor interieurarchitectuur koos. Sinds ze haar universitaire diploma behaalde, kreeg ze voeling met het werkleven bij enkele vooraanstaande namen. Toch was het vanaf het begin haar doel om uiteindelijk haar eigen studio te beginnen, en zo geschiedde. De toekomst kan enkel maar goede dingen brengen, want de interieurarchitecte staat te popelen om haar eigen portfolio zo uitgebreid mogelijk te maken. Haar opdrachten variëren van kantoren en winkels tot woonrenovaties en residentiële nieuwbouw. Naar de klant toe wordt er intensief ontzorgd, zodat het volledige proces zich zo vlot en efficiënt mogelijk ontplooit. Directe communicatie en een coördinatietalent zijn daar onmiskenbaar voor. Naast volledige projecten op zich nemen, kan je op het bureau rekenen voor styling en art direction diensten. Als rode draad is Kato loyaal aan haar elegante esthetiek die ze, onder andere, bekomt door bewust naar rust toe te werken. Dat uit zich in haar materiaalkeuzes, alsook haar tijdloze composities.
De ademruimte op de benedenverdieping is een verrassend vervolg op de eerder gesloten voorgevel
House SP werd ontworpen voor een jong en drukbezet gezin. Voor hen was het essentieel om thuis te komen in een omgeving waarin ze zichzelf en hun naasten op de eerste plaats kunnen zetten. Op de benedenverdieping werd een open leefconcept geconstrueerd. De ademruimte die hieruit voortvloeit, is een verrassend vervolg op de eerder gesloten voorgevel. De eetzone, keuken en woonkamer lopen vlotjes in elkaar over en kijken uit op een uitnodigende tuin. Daarnaast is er een aangrenzende, intieme patio. Er zijn ook visualisaties van de master bedroom op de bovenverdieping, inclusief met een dressing en eigen badkamer. Opnieuw is het zicht gericht op de tuin en het nabijgelegen bos. Aan de straatkant liggen de kinderslaapkamers en een bureau. Het meeste denkwerk was echter vereist voor de keuken, want daar hadden de opdrachtgevers specifieke wensen voor. Zo wilden ze een uitnodigende plek waar het gezin waardevolle momenten doorbrengt. Desondanks de robuuste omvang van het eiland, compenseerde Kato dat door de algehele verhoudingen verfijnd en elegant te houden. Het palet straalt warmte uit dankzij travertijn en gerookt eikenhout, bijvoorbeeld. De vloeren bestaan uit natuursteen, waardoor het interieur je onmiddellijk een gevoel van aarding bezorgt. Meer dan enkel een visueel bekoorlijk plaatje, leverde Kato Mees een ontwerpconcept af dat het leven van de bewoners verrijkt. Hier kunnen ze elke dag de batterijen opladen en de wereld aanschouwen vanuit hun privéoase. Ontspanning en quality time wisselen elkaar er aangenaam af. We kijken ernaar uit om hopelijk snel het gerealiseerde eindresultaat te zien. Tot dan stort de interieurarchitecte zich ongetwijfeld in een reeks volgende opdrachten.
Images courtesy of and visualisations by Kato Mees
Text by Cara Jacobs