- Interieur
- Architectuur & development
Het summum van pure luxe gaat gepaard met een bepaalde zorgeloosheid die je slechts door een complete breuk van het alledaagse kan ervaren. Het driekoppige founder-team van Point3architecture weet precies dat gelukzalige gevoel op te wekken met hun concepten. Zo ook met Paradis Agricole, hun nieuwe boetiekhotel gelegen in het pittoreske Italiaanse Pietrasanta. Wij kregen alvast de kans deze parel te bezoeken.
De drie masterminds van Point3architecture, Benjamin Macaire, Thibaut Julien en Victor Jauvin, weten exact hoe ze hun skills die ze in verschillende vakgebieden en contexten perfectioneerden, moeten fuseren om de meest doordachte ontwerpen te creëren. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun architectuurstudies aan ENSA Paris Val de Seine en waren nadien onafscheidelijk door hun rechtlijnige visie. Hun Parijse architectenbureau zou luxueuze ontwerpen maken waar context en geschiedenis van de omgeving als basis zouden dienen voor het design. Zo zijn ze bijvoorbeeld gefascineerd door de verkenning van de bestaande materialen in de buurt om daar hun ideeën op af te toetsen.
De troef van het hotel is de bijhorende delicatessenwinkel
Toen de drie de 19e eeuwse rustieke boerderij op een boogscheut van de stad Carrara ontdekten, wisten ze door de inspirerende omgeving dat het pand het potentieel genoot waarnaar ze op zoek waren om er hun nieuwste concept te realiseren. Het schilderachtige toevluchtsoord dat ze uiteindelijk wisten te creëren wordt omarmd door een groene omgeving die aan de ene kant uitkijkt op fantastische bergketens en aan de andere kant wordt begroet door de zee. Het hotel wordt dus omgeven door de heerlijke geur van olijfbomen en cipressen en is bovendien geïnspireerd door het culturele en artistieke erfgoed van deze regio; een typische touch die de architecten typeert. De architecten voegen er zelf aan toe dat de constructie van dit project een waar plezier was, want ze konden met dezelfde ambachtslieden samenwerken als voorheen. “Die experten weten precies hoe ze de diepe culturele waarden naar boven kunnen brengen met hun ambacht,” zeggen ze. Het pand dat op een uitgestrekt gebied van acht hectaren staat te schitteren, suggereert een totale stilstand van de tijd. De bijkomende intimiteit van het hotel wordt al gecreëerd aan de buitenzijde ervan; de pittoreske tuin met elegant zwembad, ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Jean Mus, doet je helemaal wegdromen. De troef van het hotel is de bijhorende delicatessenwinkel, waardoor gasten kunnen genieten van verse lokale producten. Daarnaast biedt het pand zelf alles wat je hart begeert: vele lounges, een bibliotheek, een biljartkamer en een bioscoopzaal wisselen af met de negen kamers waar gasten zich kunnen nestelen. Een enorme eettafel die plaats biedt aan achttien gasten zorgt mee voor de huiselijke sfeer die de architecten voor ogen hadden. Moderne en vintage meubelstukken wisselen zich af in het interieur waardoor het geheel barst van karakter.
Toch heerst er een gloed van sereniteit, verkregen door het palet van natuurlijke tinten waarmee de ontwerpers speelden. De connectie met het land wordt bovendien ook geaccentueerd door het gebruik van natuurlijke materialen zoals terracotta, hout en Carrara marmer. Die materiaalkeuze is het resultaat van een onuitputtelijke inspiratiebron: de Italiaanse Renaissance. Kortom, het geheel vormt een samensmelting van niet te onderschatten Italiaanse pracht.
Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Architecture and Interior design by Point3architecture
Hotel: Paradis Agricole
Photography by Filippo Bamberghi