- Interieur
De oudste straten van stad Antwerpen vormen het toneel voor dit pronkstuk van Maison Osaïn. In House Linaza maakte het team de optelsom van de beste oorspronkelijke troeven van de woonst en de hedendaagse standaarden die ze in al hun projecten nastreven. Zoals altijd handelden ze vanuit hun overkoepelende prioriteit om het welzijn van de bewoners mee op de eerste plaats te zetten. Hun fierheid is meer dan terecht, want het resultaat is een verademing die de tijd even doet vertragen.
De stedelijke drukte aan je vingertoppen hebben en toch thuiskomen in een rustige biotoop: het is niet vanzelfsprekend. Toch is dat exact hoe House Linaza zich geslaagd profileert. In het hartje van de stad dirigeerden Ann Butaye en Thomas Verschuren, levenspartners en oprichters van Maison Osaïn, het verleden van het pand en hun visie op hedendaags wonen tot een geoefend evenwicht. Geloof ons, hier blijf je even dralen. Zowel bewoner als bezoeker ervaart met alle zintuigen hoe een bedachtzaam doch creatief concept als dit zich kan uitdrukken in je persoonlijke gevoelsidentiteit. Ontsnappen in je eigen universum is een teken van een woning die het tastbare overstijgt. Voor het duo moet een huis een persoonlijk toevluchtsoord zijn, verrijkt met onzichtbare kwaliteiten en waar we halt kunnen houden. Die stilte en reflectie brengen ons dichter bij de kern van wie we zijn. Oude woningen worden door Maison Osaïn opgekocht en heruitgevonden, zonder te veel afstand te doen van hun eigenheid.
Respect voor het bestaande is daar de spil van, net als een doortastend inzicht in wooncomfort. Dat is niet verwonderlijk als je weet waar de twee experten op professioneel vlak vandaan komen. Waar hij een achtergrond in architectuur heeft, daar komt zij uit de modewereld. De renovaties gebeuren vanzelfsprekend in samenwerking met hoog aangeschreven architecten, vakmensen en kunstenaars. Die gedeelde inspanningen leiden tot indrukwekkende manifestaties van sincere living. Met die term verwijst het koppel naar de georkestreerde fusie van esthetiek en welzijn die ze nastreven met hun projecten.
Een overkoepelende prioriteit om het welzijn van de bewoners mee op de eerste plaats te zetten
In afgewerkte status lijkt House Linaza vanzelfsprekend te zijn ontstaan, maar het voorafgaande proces was niet vrij van uitdagingen. Tijdens de ontwerpfase moest er nauw afgetoetst worden bij de dienst monumentenzorg van de stad. Bepaalde zaken waren wenselijk om te verwijderen, maar hierbij mochten de authentieke structuren niet aangetast worden. Ooit diende een lage tussenverdieping op het gelijkvloers als winkelruimte. Door die echter weg te halen, ontstonden er meer kansen voor de lichtinval en bewegingsvrijheid. Op het gelijkvloers is er een open keukenconcept met eetzone. Dankzij de hoge plafonds en ramen wordt de ruimte visueel vergroot. Als je van wat frisse lucht wil genieten, is er de charmante binnenplaats, voorzien van allerlei weelderig groen. Vooraleer je de eerste verdieping bereikt, passeer je een soort tussenhoek die ideaal is om te lezen en je terug te trekken. Vervolgens is er de leefruimte op het eerste niveau, waar sociale interactie floreert maar je evengoed tot rust komt. Vlakbij is er een concentratiekamer, perfect om enkele uren productief en/of creatief door te brengen. Op de tweede verdieping zijn er twee slaapkamers, waarvan één ook als multifunctionele zone kan dienstdoen, en een badkamer. Eindigen doe je op zolder, waar de master bedroom beschikt over een uitzonderlijk uitzicht op de Schelde en een privéterras. Het magazine ligt in de winkel en is te koop via onze webshop.
Photography by Tijs Vervecken
Text by Elke Aerts