“Het leven is beter wanneer je het in kleur ervaart.” Het zijn wijze woorden van Gregory B, een kunstenaar die abstracte muurwerken schildert met simplistische vormen en hevige tinten. Gedreven door zijn fanatisme voor het scheppingsproces overbrugt hij in zijn werken de afstand tussen niets en iets. Iedere keer begint hij van nul met een idee, totdat hij alweer een afgewerkt canvas kan toevoegen aan zijn portfolio. We spraken met hem over zijn achtergrond, creatieve inzichten en ontspruitende kunstcarrière.
Oorspronkelijk is hij van een klein kuststadje in Noord-Ierland, maar tegenwoordig tref je Gregory B in Périgeux, in het zuiden van Frankrijk. Al sinds zijn kindertijd ervaarde hij een betekenisvolle connectie met de natuur. In tegenstelling tot een drukke stad bracht hij zijn formatieve jaren door in een omgeving die de kracht van de seizoenen laat primeren. Kolossale rotswanden liepen uit in de zee, en een waardevol gevoel van vrijheid bezorgde hem een blijvende rust. Dat ontwaar je nog steeds in de werken die hij jaren later maakt. “Vandaag de dag is dat voor een kind zelfs nog belangrijker,” vertelt hij. “De wereld voelt tegenwoordig nog claustrofobischer aan dan vroeger.” Hoewel hij nog maar twee jaar geleden met schilderen begon, spendeerde Gregory al meerdere jaren in het creatieve veld. Oorspronkelijk waren namelijk muziek en grafisch design zijn roeping. Zijn huidige schilderwoede is dan ook niet zozeer het resultaat van verf als het ultieme medium te hebben gevonden. Eerder is het de meditatieve aaneenschakeling van het schilderen die hem zo aangrijpt. Het creatieproces je laten meevoeren en iets doen ontstaan wat er eerder niet was: daarin schuilt voor hem de magie. “Ik houd het meeste van het feit dat schilderen een interactief traject is waarin ik mijn handen vuil kan maken, zeg maar.” Eigenlijk staat Gregory nog maar in zijn schilderkinderschoenen. Ongeveer twee jaar geleden waagde hij zich er voor het eerst aan, wat intussen al enkel veelzeggende prestaties opleverde. Hij verkocht bijvoorbeeld al een aanzienlijk aantal werken. Vooral Instagram brengt hem als medium veel visibiliteit en naamsbekendheid op. “Elk succes dat ik tot nu toe heb gehad, hoe klein dan ook, ontstond via dat platform,” glundert hij. Zo verkocht hij niet minder dan acht schilderijen in één keer aan Donald Glover, Amerikaans schrijver, regisseur en zanger, omdat die een van zijn posts had gezien. Daarnaast werd de kunstenaar al benaderd door meerdere galeries. Momenteel gebeurt de volledige verkoop via zijn website, dus heeft hij nog geen fysieke interacties gehad met de mensen die zijn werk smaken. Toch voelt hij de rijkelijke appreciatie via zijn sociale kanalen en is hij alvast heel dankbaar voor het huidige punt waarop hij zich bevindt. De toekomst laat hij zonder een bepaald plan op zich afkomen. Genieten van het schilderen en het iets oprechts laten voortbrengen zijn op dit moment zijn voornaamste prioriteiten. Een gezonde en veelbelovende instelling, lijkt ons.
Er staat geen limiet op de expressie die een ruimte mag hebben
Verhuizen van het ongetemde Noord-Ierse landschap naar een mediterraan klimaat in het zuiden van Frankrijk linkt terug naar Gregory’s affiniteit met het ongekunstelde buitenleven. De natuur heeft op beide plekken een wild en ontembaar kantje. Die omgeving neemt een prominente rol in bij zijn zoektocht naar inspiratie. Hij vertelt dat hij ongelooflijk vatbaar is voor de intensiteit van de Dordogne-streek en dat hij houdt van de positieve sfeer die de plaats uitstraalt. Over de grenzen van geografie, cultuur en levensstijl heen voelt hij zich er helemaal op zijn plek. Hij treft er verschillende kastelen, bijvoorbeeld, die uiteenlopende vaandels aan hun buitenmuren hebben hangen. Zulke zaken wakkeren zijn instinct aan. Je kan ze bijna beschouwen als kleine kunstwerken op zich, want de manier waarop ze bewegen in de wind en ze het licht opvangen, zet hem aan om zelf in zijn atelier aan de slag te gaan. Naar eigen zeggen beschouwt hij het begin als het moeilijkste. Het blanke canvas, letterlijk of figuurlijk, bepalen hoe je het wil invullen en dat ook effectief doen, vormen de grootste uitdaging. Vooraleer hij met de verf zelf aan de slag gaat, schetst hij zijn ontwerpen meestal met Procreate op zijn iPad. Op sommige dagen heeft hij niet minder dan een uur nodig om vijf of zes afzonderlijke werken te conceptualiseren; op andere momenten is zijn creativiteit even opgedroogd en is hij niet tevreden met hetgeen hij verzint. Desalniettemin belandt hij uiteindelijk iedere keer weer op de juiste meditatieve golflengte om een geslaagd idee uit te werken. Het magazine ligt in de winkel en is te koop via onze webshop.
Images courtesy of Gregory B
Text by Cara Jacobs