- Interieur
Intensiviteit en controle sluiten elkaar niet uit, althans niet in deze gerenoveerde familiewoning in Sydney, Australië. Als richtlijn kreeg YSG Studio van de opdrachtgevers te horen dat ze thuis wilden komen in wat aanvoelt als een boetiekhotel. Aan durf en afwisseling in texturen geen gebrek hier, dat is vanaf de eerste stappen binnen duidelijk.
Met Black Diamond als naam is het niet verbazend dat dit project een profiel vol expressie heeft. Het concept moest weelderig zijn zonder de grens met overdaad over te steken. Voorheen was het pand omwikkeld in grijze muren en voelde de indeling beklemmend. De toenmalige buitenruimtes waren geen vlot geïntegreerd onderdeel van de woning en het uitzicht op de stad kwam niet helemaal tot zijn recht. Met drie verdiepingen was er heel wat ruimte voor handen om daar iets compleet anders van te maken. YSG Studio transformeerde de woonst tot een hernieuwd idee vol troeven en een logisch en ongeremd vloerplan. Oprichtster Yasmine Ghoniem heeft sinds het begin een zeer divers en kundig team achter haar verzameld.
Met roots in Japan, Nieuw-Zeeland, Australië, Brazilië en elders vormen de experten samen een gestructureerde mengelmoes van inzichten, bijdragen en ervaringen. Zelf put Ghoniem uit een instinct voor avontuur. Haar jeugdjaren hadden een nomadische ondertoon, want ze groeide op verspreid over Koeweit, Saoedi-Arabië en Sydney. Met haar visionaire flair lijkt design vandaag de meest logische carrière, maar haar voormalige parcours is ook gekleurd door andere interesses. Ze bracht namelijk enkele jaren door in de muziek- en danssector, maar uiteindelijk verschoof ze haar focus naar interieurontwerp. In 2013 ging ze in zee met landschapsarchitecte Katy Svalbe en richtten ze samen Amber Road op. Het initiatief zou in slechts enkele jaren tijd uitgroeien tot een van de meest gerenommeerde studio’s van Australië. Uiteindelijk begon het te kriebelen om iets volledig in eigen naam op te starten en haar sterktes nog meer te ontplooien, dus zette ze in 2020 de stap om YSG Studio op de kaart te zetten. Met haar eigen multidisciplinaire bureau brengt ze architectuur, interieur en curatie onder één naam samen. Sindsdien heeft ze terecht al meerdere bekroningen op haar werk gekregen, en zette ze samen met haar medewerkers haar schouders onder dit fenomenale renovatieproject.
Wie succes wil oogsten, moet durf hebben
Losstaande van de zorgvuldig ontwikkelde sfeer van de woning vonden er meerdere structurele aanpassingen plaats. Die waren nodig om het pand beter af te stemmen op de noden van de bewoners en het potentieel ervan beter in te vullen. Op de tweede verdieping situeert zich de primaire leefruimte. Allereerst viel de beslissing om een deel van de oppervlakte binnenin bij het terras te voegen. Voorheen was er namelijk een glazen nis die uitliep tot buiten en daardoor de beschikbare buitenruimte op een onhandige manier in twee verdeelde. Die constructie werd teruggeschroefd en vervangen door meer gebruiksvriendelijke glazen schuifdeuren. Daarnaast werden twee centrale scheidingswanden verwijderd, zodat het vloerplan binnen logischer kon worden ingedeeld. De binnenmuren kregen vervanging in de vorm van stalen vlakken die sereen versmelten met de ruimte. Voor extra steun voegden ze een groenblauwe zuil toe, alsook een kanariegele en een neutrale paal. Op deze verdieping is er plaats voor het kook-, eet- en ontspangebeuren. Hoewel de ruimte een open gevoel bewaart, dient de constructie met de open schappen als een subtiele grens tussen de eetkamer en de tv-hoek. Tegelijkertijd blijven de zichtlijnen intact en is de dynamiek nog steeds zeer open.
Benieuwd naar heel het verhaal achter dit project? Dat kan je lezen in de lente-editie 2024 van Imagicasa Magazine.
Photography by Anson Mart
Text by Cara Jacobs