- Interieur
Obstakels zijn net de reden dat een geslaagde prestatie achteraf bekeken alle moeite waard was. Laat het finale product dat we hier presenteren je daarom vooral niet denken dat alles vanzelf ging, want achter deze gevels schuilen talloze uren aan hard werk. Barde vanVoltt is een Nederlandse interieurarchitectuurstudio met een obsessie voor projecten die uitlopen in volledige ervaringen. Deze opdracht in Mexico liet hen toe zich te verdiepen in wat ze het liefst doen: iets ontastbaars een fysieke gedaante geven.

 Bart van Seggelen en Valérie Boerma zijn de gezichten achter Barde vanVoltt. Hun thuisbasis is Amsterdam, hoewel dat hen niet belet om geregeld elders neer te strijken. Zelfs een ander continent blijkt geen probleem te zijn, want Casa Mezcal is het duo’s recente project in Mexico. Met hun wereldwijde focus op luxeresidenties en eigen initiatieven binnen vastgoedontwikkeling zijn ze altijd wel ergens in de weer. Deze opdracht kwam van een Nederlandse klant waar ze al een mooie geschiedenis mee hadden opgebouwd en die samen met zijn vrouw in het zuiderse land ging wonen. Oorspronkelijk bevond het pand in kwestie zich in een troosteloze staat, maar die kon de visie van de ontwerpers gelukkig doorprikken. De ziel was namelijk volledig intact en liet de charme van het gebouw nog duidelijk doorschemeren. Na een zorgzame en ingrijpende weg af te leggen, werkten ze samen met hun team een indrukwekkend ontwerp af dat met gemak volledig voldeed aan de wensen van de opdrachtgevers. Tegelijkertijd komen ze ook elke keer verrassend uit de hoek. Het koppel heeft het dan ook hun expertise gemaakt om ruimtes samen te stellen die verbazen en inspireren. Ze beschouwen zichzelf als een soort vertalers die het verhaal van een plek weergeven in een stijl vol welwillende contrasten. In dit portfolio leidt het onverwachte tot iets zeldzaams. Hier in Condesa vermengden ze vakmanschap, lokale designschatten en constructieve aanpassingen tot een herinneringswaardig pand dat ook jou welkom heet.
Een lucht- en lichtrijk concept dat de buitenruimte intensief betrekt
Om elk ontwerp een unieke toets te geven, maakt het duo er mee prioriteit van om one-of-a-kind stukken te vinden die een interieur automatisch naar een hoger niveau tillen. Tegelijkertijd bevordert dit met grote sprongen de authenticiteit. Op het snijpunt van al die keuzes en inspanningen vind je ten slotte een resultaat dat steunt op originaliteit, inhoud en het vermogen om verhalen en ruimtes te fuseren. Aan geschiedenis geen gebrek in Casa Mezcal. Aangezien ze aan de slag gingen met een oud pand, was er maar een beperkte lichtinval. Dit is vaker het geval bij zulke huizen en is onder andere het gevolg van een beperkend vloerplan en niet-optimale indeling. Daarom was een van de voornaamste doelstellingen meer daglicht laten binnenstromen. Het oude dak maakte plaats voor glazen schuifpanelen, meer bepaald boven de zone waar onder andere de keuken zich bevindt. Alleen al hierdoor veranderde het gevoel van het interieur compleet en werd de lay-out meteen veel opener. Een tweede voordeel was dat de plek het gevoel van een binnentuin kreeg, dus besloot het team dat nog te versterken. Een Japanse notendoom van wel vijf meter hoog werd er gepland, waardoor binnen en buiten onherroepelijk door elkaar begonnen te lopen. De slaapkamers op de tweede verdieping kijken hierop uit, wat een bijna realistische indruk wekt dat je echt in openlucht staat. Dit idee is mede versterkt door de schaduwen die de boom op de muren en de vloer werpt. Een ander cruciaal element van het vloerplan is de aandacht voor luchtcirculatie. Gezien het warme Mexicaanse klimaat leek het geen overbodige luxe om de temperatuur binnen makkelijk te kunnen koelen. Dankzij de open lay-out is dat mogelijk en kan zuurstof zich makkelijk verplaatsen. De ligging van de ruimtes is niet drastisch veranderd, buiten het feit dat de meeste zones ruimer werden gemaakt. De master bedroom werd uitgerust met een ensuite. Als gevolg vind je hier een aanlokkelijk toevluchtsoord compleet met een dubbele douche en bad. Helemaal vanboven, op het dakterras, zorgden de ontwerpers voor nog een speciale plek waar je je even kan verstoppen van het stadsleven rondom. Schaduw, een zwembad en veel privacy liggen daar op je te wachten.
Wil je meer lezen over dit indrukwekkende talent? Dat kan je lezen in de decembereditie 2023 van Imagicasa Magazine. Photography by Alejandro Ramírez Orozco
Cinematographer: Dan Sánchez D. Vildósola
Contractor: CF taller de arquitectura
Architect: ZVA interiores & arquitectura
Text by Elke Aerts