- Kunst & design
De Franse ontwerper Frédéric Saulou, geboren in 1989, heeft een opmerkelijke weg afgelegd in de wereld van design. Met een achtergrond in toegepaste kunst en een opleiding aan de Franse academie voor schone kunsten, heeft hij zijn persoonlijke visie op vormgeving ontwikkeld en verfijnd.
In 2013 richtte Frédéric Saulou zijn eigen atelier op, een onafhankelijke en multidisciplinaire ontwerp- en adviesstudio die design beschouwt als een ruimte voor onderzoek en uitwisseling. Deze benadering stelt hem in staat een gevoelige benadering van vormen en materialen te ontwikkelen die zowel experimenteel als innovatief is. Experiment en onderzoek zijn de kern van zijn werk. Hij streeft ernaar nieuwe materialen en toepassingen te ontdekken, wat zijn dagelijkse aanpak beïnvloedt en ervoor zorgt dat elk project wordt benaderd als een sculptuur op zich, balancerend tussen eenvoud en technische complexiteit. Deze benadering leidt tot een globale, maar toch unieke aanpak in zijn creaties, waardoor bijzondere interacties ontstaan tussen de gebruiker en het materiaal, tussen vakmanschap en industriële technieken, en tussen poëtisch en expressief design.
In het kader van zijn collectie genaamd “Pierre d’Ici” werkte Saulou samen met de leerlingen van de middelbare school César Franck om ideeën uit te wisselen en unieke stukken te creëren. Hierbij maakten ze gebruik van de Meulière, een emblematische lokale steen die werd gewonnen op de bouwplaats van lijn 18 van de Grand Paris Express. Deze samenwerking stelde hen in staat om gezamenlijk na te denken over duurzaamheid en het waarderen van lokale hulpbronnen. Het resultaat was de co-creatie van functionele kunstwerken, uitgevoerd door ervaren ambachtslieden.
De samenwerking illustreert de kracht van samenwerking en het delen van kennis
Deze stukken onderzoeken de relatie tussen materie en ruimte, en haar oorsprong, waarbij de aarde en haar ontginning centraal staan in de context van de bouwplaats van de Grand Paris Express. Dit project, uitgevoerd door de Société du Grand Paris in samenwerking met Galerie Philia en Frédéric Saulou, illustreert de kracht van samenwerking en het delen van kennis. Het project werd gerealiseerd in samenwerking met het César Franck college van de stad Palaiseau en de EPA Paris-Saclay. De artistieke en culturele leiding van de Grand Paris Express is in handen van José-Manuel Gonçalvès met CENTQUATRE-PARIS, Manifesto en het agentschap Eva Albarran. Deze samenwerking benadrukt het belang van kunst en cultuur in stedelijke ontwikkeling en toont aan hoe creatieve processen kunnen bijdragen aan de duurzaamheid en waarde van lokale hulpbronnen. Frédéric Saulou's benadering van design is zowel innovatief als respectvol voor traditionele technieken en materialen.
Benieuwd naar heel het verhaal achter dit talent? Dat kan je lezen in de zomereditie 2024 van Imagicasa Magazine.
Images by Frédéric Saulou
Text by Elke Aerts