- Interieur
- Architectuur & development
Soms lijkt het alsof herinneringen van afgelopen zomers je met meer toewijding bijblijven dan andere. In Liseleje, een klein kuststadje nabij Kopenhagen, keert architecte Danielle Siggerud telkens terug naar een plaats die zich permanent in haar identiteit heeft geworteld. Het originele huisje waar ze als kind meermaals de zomermaanden doorbracht, was onherroepelijk vervallen, dus besloot ze een nieuw ontwerp uit de grond te stampen dat de nostalgie van destijds opknapt, boent en een tweede leven geeft.
In 2016 zag de studio van de Noorweegse het levenslicht. Anno vandaag is ze betrokken bij internationaal verspreide projecten in onder andere Londen, New York, Stockholm en Parijs. Naast interieurontwerp is ze begaan met meubilair en kleinere objecten. Er is geen ontkennen aan de grootsheid die haar reputatie en portfolio definieert, maar soms is het tijd om terug te keren naar iets bescheidener. Hoewel ze in Oslo geboren is, heeft de architecte roots in Denemarken. Niet enkel de persoonlijke geschiedenis van haarzelf maar die van haar hele familie is verbonden met het idyllische Liseleje, waar ze jarenlang een huisje hadden. De plek barst van de herinneringen, en dat verdiende een herinterpretatie die opnieuw voor heel wat memorabele momenten kan zorgen. Uiteraard was dit project vanaf het begin erg persoonlijk, waardoor het resultaat des te meer zijn doel vervult. Context is niet weg te denken uit haar ontwerptaal, zo ook niet in dit geval. Of het nu gaat om de rudimentaire dimensies van een pand of de laatste details, elk project bezit een eigenheid die bepalend is voor de richting die het ontwerp verkent. Ruimte en materialen moeten elkaar versterken, terwijl haar benadering te allen tijde gevoelsmatig blijft. Door de belangrijke aspecten van architectuur, zoals proportie en licht, meester te zijn, creëert ze steeds een eenvoud die ze volledig naar haar hand zet. Daarbovenop is architectuur voor haar vooral een kwestie van het overtollige te elimineren en de essentie naar voren te schuiven, met een typerende visuele kalmte als gevolg. Emotie, menselijke interactie en sereniteit zijn de primaire zaken die ze met haar werk wil oproepen en stimuleren.
De traditionele Deense huisjes waren een prominente inspiratiebron
Waar het exterieur van dit ontwerp een standvastige donkerheid bevat, daar stroomt in het interieur het zonlicht ongeremd binnen. De traditionele Deense huisjes waren een prominente inspiratiebron, waardoor het nieuwe ontwerp moeiteloos binnen de omgeving past. Voor dit project was herinterpreteren het voornaamste sleutelwoord. Op meerdere manieren nam ze dit vrij letterlijk, aangezien de vorm van het huis, de oriëntatie en de uitzichten onveranderd zijn gebleven. De slaapkamers zijn nog altijd naar het zuiden gericht en stenen van de oorspronkelijke haard worden naar hun beste potentieel hergebruikt. Verder werden sommige elementen herwerkt tot een nieuwe en betere versie, terwijl andere dingen dan weer mee met het initiële pand permanent uit het zicht werden verwijderd. De losse inrichting, waaronder meubilair, verlichting, keramiek, schilderijen en boeken, kreeg een bewuste en gevoelsmatige nieuwe plek. Hierdoor gaat het pand niet enkel aanvoelen als het vertrouwde zomerhuis, maar is het evengoed een indrukwekkend project dat zonder voorkennis volop kan schijnen. Door het oude, vervallen zomerverblijf van haar familie te laten slopen en een herinterpretatie uit te denken, zette architecte Danielle Siggerud haar naam onder een wel heel bijzonder project. De persoonlijke context waaruit dit resultaat is voortgekomen, spreekt boekdelen. We wensen haar en haar familie vele nieuwe herinneringen toe op deze persoonlijke plek. Photography by Wichmann + Bendtsen Photography