- Interieur
- Architectuur
Nicolas Schuybroek laat in zijn projecten architectuur en interieur samenvloeien tot een geheel waardoor ze steevast tijdloosheid en sereniteit uitstralen. Ontworpen voor een gepensioneerd echtpaar dat op zoek was naar rust en een sterke verbinding met de natuur is deze residentie alweer een unieke toevoeging aan zijn portfolio.
De ligging van JJM House speelde een grote rol in het bepalen van de architectuur en layout van de woning. Gezien de groene omgeving met zelfs een golfterrein in de buurt moest het nieuwe gebouw zo discreet mogelijk opgaan in de natuur; dat werd al in de vroegste fase van het ontwerpproces vastgelegd. Tegelijkertijd moest die omgeving ook voelbaar zijn binnenin en werd er maximaal gefocust op het creëren van mooie uitzichten en een grote natuurlijke lichtinval. Zoals in de meeste van zijn realisaties geeft Nicolas Schuybroek de voorkeur aan een minimalistisch aanpak, maar hij vult die wel in op zijn eigen manier. Het is voor hem vooral belangrijk om geen lege, koude interieurs te creëren, maar tijdloze leefomgevingen die warm aanvoelen, zoals ook hier zeker het geval is.
Verder wordt het project gekenmerkt door een zeer nauwgezet gevoel voor verhouding, geometrie en lijnen. De eenvoud die JJM House hierdoor uitstraalt, wordt extra in de hand gewerkt door het ingetogen materialen- en kleurenpalet, zowel in de architectuur als in het interieur. Voor de strakke, geometrische gevel werd bijvoorbeeld gekozen voor een baksteen met een ruwe, natuurlijke look. De geborstelde cementmortel oogt solide en de kleur is erg neutraal waardoor de woning prachtig opgaat in haar omgeving. Het interieur werd ook zo neutraal mogelijk gehouden met natuurlijke materialen als hout en steen en zachte kleuren. Het is opmerkelijk om te zien hoe Schuybroek een dynamisch en interessant lijnenspel inzet om toch een eenvoudig en rustgevend resultaat te creëren.
Een dynamisch en interessant lijnenspel met een eenvoudig en rustgevend resultaat.
Een belangrijke vereiste van de eigenaars was dat ze een huis wilden waar ze nog zo veel en zo lang mogelijk van zouden kunnen genieten. Er werd dus gekozen voor een huis van slechts een verdieping. Dat betekent echter geen beperking in ruimte, want de totale oppervlakte van de woning bedraagt nog steeds zo’n 530 m2. Met onder meer vier slaapkamers, een zwembad en een imposant terras zijn gasten hier trouwens meer dan welkom.
Wat betreft de inrichting zijn er heel wat stukken die ervoor zorgen dat deze woning echt als Gesammtkunstwerk omschreven kan worden en die dus perfect aansluiten bij de sfeer en de stijl van het interieur, bij de architectuur en bij de omgeving. Het toonvoorbeeld hiervan is de ‘Œil’- of ‘T22C’-salontafel ontworpen door Pierre Chapo begin jaren 70. Gemaakt uit massief iepenhout en met het speelse, maar toch geometrische patroon van een blad kunnen we niet anders dan stil te staan bij hoe perfect het in dit interieur past. Het zijn de details als deze die ervoor zorgen dat een woning als een geheel oogt, ook al sta je er niet meteen bij stil hoe dit tot stand is gekomen.
Het volledige artikel over JJM House met nog meer informatie over dit bijzondere project vind je in Imagicasa Summer 2020. Je kan dit nummer ook nog nabestellen via onze webshop.
images: ©Koen Van Damme, ©Claessens & Deschamps