- Interieur
Het ontwerpen van je eigen woning blijft speciaal, zelfs wanneer je uit heel wat professionele ervaring kan putten. Designer Frederik Werner kan daarvan meespreken. Als medepartner van het gekende Norm Architects weet hij maar al te goed wat een geweldig van een geslaagd concept onderscheidt. Zijn gerenoveerde privéwoning in Kopenhagen is de culminatie van zijn persoonlijke smaken, ervaringen en wensen, dus sta ons toe je er alles over te vertellen.
In het verleden brachten we al eerder projecten van de Deense studio Norm Architects. Sinds 2008 ontwikkelen ze architectuur en design bedoeld om esthetiek en welzijn elkaar te laten versterken. Frederik Werner is deel van de kern van dat team. In hun projecten staan de eigenheid van elke plaats en iedere opdrachtgever onafgebroken centraal. Qua soorten ontwerpen kent hun portfolio een sprekende variatie, gaande van residentiële en industriële zaken tot hospitality en creative direction. Volgens hun gedeelde filosofie moet een woning tegelijkertijd een omgeving zijn die beantwoordt aan onze universele noden als mens. Vanuit een gelijkaardige redenering zette de ontwerper zich aan dit project dat zijn eigen woning zou worden. Het huis had een grootschalige renovatie nodig om op lange termijn aan de wensen van hem en zijn gezin te voldoen. Na een grondig proces werd uiteindelijk het laatste detail afgewerkt en komen ze nu elke dag thuis in een ontwerp dat hun letterlijk op maat is gemaakt.
Hard werk, doorzettingsvermogen en geduld zijn onmisbaar
Voorheen woonde hij met zijn partner in centraal Kopenhagen, maar de muren van de stad begonnen hen gevoelsmatig in te sluiten. Mettertijd voelden ze een steeds grotere behoefte aan een tuin, en de uitbreiding van hun familie vroeg natuurlijk ook om meer ruimte. Tijdens hun zoektocht stootten ze uiteindelijk op een afgeleefd maar beloftevol pand. Een bijkomend pluspunt was dat het zich bevond in de regio waar zij beiden geboren en opgegroeid zijn. Vanaf het begin wisten ze dat een doortastende renovatie aan de orde was, maar dat was allesbehalve een drempel die hen tegenhield. Werner genoot een opleiding aan The Royal Danish Academy of Fine Arts. Daar legde hij de basis voor de functionele en minimalistische stijl die typerend is voor de projecten van de studio. Logischerwijs trok hij dat door naar zijn privéleven. Daarnaast ligt bij hem de nadruk op meubilair- en productdesign. Zijn ervaring is verdeeld over zowel binnen- als buitenland. Zo werkte hij namelijk al samen met een aanzienlijk aantal buitenlandse klanten en was hij zelfs een periode actief vanuit Japan. Het creëren van coherente collecties ligt in zijn aard, hoewel hij evengoed al unieke stukken ontwikkelde die gebruikt werden op speciale exposities. Al deze ervaringen vormden mee zijn creatieve identiteit, die hij in dit privéproject in het klare daglicht kon plaatsen. Het resultaat is dan ook helemaal eigen aan zijn stijl en draagt tegelijkertijd overtuigende gelijkenissen met het werk van de studio waar we hem van kennen. Met 1917 als bouwjaar was het geen grote verrassing dat de woning die ze aankochten niet voldeed aan moderne standaarden. Dat was meteen de primaire uitdaging waarmee ze te maken hadden. De oorspronkelijke constructie van het vrijstaande pand werd in grote lijnen behouden, maar toch is het uitzicht helemaal veranderd. Initieel bestond het vloerplan voornamelijk uit kleine en donkere ruimtes. Die werden opengebroken, met meer bewegingsvrijheid en lichtinval als gevolg. Voor de keuken kwamen ze tot de conclusie dat het beter was die naar de andere kant van het huis te verplaatsen, zodat er een verbinding ontstond met de woonkamer en het terras. Op de eerste verdieping voegden ze een derde slaapkamer toe. Dat was een beslissing die al snel haar vruchten afwierp, want een jaar geleden bracht het koppel hun tweede kind ter wereld. Verder kregen alle installaties de nodige updates en installeerden ze isolatie en houten gevelbekleding. Daardoor werd het pand tevens klimaatvriendelijker. Er werden dus allerlei veranderingen doorgevoerd die niet enkel de stijl wijzigden, maar ook op fundamenteel vlak de woonst afstemden op modern wooncomfort. Zelf is Werner er vooral trots op dat hij een omgeving heeft kunnen samenstellen die tot in de puntjes is afgestemd op zijn gezinsleven.
Wil je meer lezen over dit indrukwekkende project? Dat kan je lezen in de decembereditie 2023 van Imagicasa Magazine.
Photography by Jonas Bjerre-Poulsen
Text by Cara Jacobs