- Kunst & design
Franse tradities en vakkennis primeren bij Jérôme Bugara. De interieurarchitect en ontwerper verdiende reeds overtuigend zijn strepen als vertegenwoordiger van nationale uitmuntendheid. Met zijn eigen meubelcollecties echoot hij de Franse verfijning en klasse waar hij zelf ook zo van houdt. Vol van elegantie, harmonieuze lijnen en vaak met een gebogen natuur, zijn creaties ontgaan geen enkele liefhebber van design met een luxeaura.
Het was aan de vooraanstaande École Boulle in Parijs dat Jérôme Bugara studeerde. Oorspronkelijk werd hij in 1970 geboren in Lyon, maar al vanaf jonge leeftijd werd hij opgeslokt door de stad van het licht. Sinds 2015 staat hij aan het hoofd van zijn eigen interieurontwerpbureau en in 2022 besloot hij ook Jérôme Bugara Editions op te richten, waarmee hij gegeerde meubel- en objectcollecties op de markt brengt. Karakteriserend voor zijn aanpak is dat hij uitsluitend met Franse partijen werkt. Hij streeft er namelijk naar om het nationale vakmanschap zoveel mogelijk te steunen en beschermen. In het verleden was hij al betrokken bij enkele van de meest exclusieve projectsoorten, zoals de renovaties van historische kastelen en restaurantconcepten voor chefs met Michelinsterren op hun naam. Vanuit zijn onwankelbare loyaliteit aan Franse kwaliteit kneedt hij de wensen en persoonlijkheid van zijn opdrachtgevers tot een coherent geheel dat ruimte vrij laat voor een tikje eclecticisme. Vandaag leggen wij echter de nadruk op zijn afzonderlijke stukken. Verschillende gerespecteerde instanties in de designsector lieten hun oog al vallen op zijn smaakvolle bedenksels, waaronder de ons welbekende galerie STUDIOTWENTYSEVEN. Bij hen vind je bijvoorbeeld de Amélia-collectie, vernoemd naar zijn dochter. Een van de pronkstukken van die selectie is zonder twijfel een monstersofa die tot wel zeven meter rijkt.
Karakteriserend voor zijn aanpak is dat hij uitsluitend met Franse partijen werkt
Elk object is voor Bugara een interactie met het materiaal in kwestie. Opnieuw treedt zijn oprechte respect voor zijn vak duidelijk op de voorgrond, samen met zijn voeling voor opulente ontwerpkeuzes. In samenwerking met Rémy Garnier, een van de oudste Franse huizen in luxe hardware, ontwikkelde hij de Fleur de Lys-collectie. Schakelaars, handgrepen en meer met de grandeur van Versailles die hieruit voortkwamen, zijn wellicht de meest letterlijke expressie van zijn wil om de Franse designgeschiedenis in leven te houden. Verder ondernam hij al projecten met Bracq en kunstenares Marie Field. Zijn samenwerking met die eerste hield onder andere een wijnkast voorzien van fijnzinnige, vrouwelijke elementen in. In totaal ontwierp hij ook al tal van sofa’s en fauteuils, die ieder op zich een speciale, bijna geschiedkundige atmosfeer over zich hebben hangen. Toch waagde hij zich eveneens al aan een tv-meubel, waarbij hij moest inspelen op meer technologische vragen. Hoewel zijn creaties vaak maximaal inzetten op de visuele indruk die ze achterlaten, redeneert hij tegelijkertijd vanuit het feitelijke gebruiksgemak en schept hij maaksels die meer dan voldoen aan onze comfortwensen van vandaag. Slechts weinig ontwerpers zijn zo begeesterd door Frans design als Jérôme Bugara. Zijn portfolio leest als een doorlopende ode aan zijn nationale trots. We zijn er zeker van dat er nog meer successen in het verschiet liggen voor dit creatieve talent en wensen hem nog meer vruchtbare zakenrelaties toe.
Images courtesy of Jérôme Bugara Editions
Text by Cara Jacobs