- Interieur
- Architectuur & development
Voorheen bestond deze woning in Madrid uit een heleboel verschillende compartimenten die eenheid verhinderden. De la Villa Studio ging ermee aan de slag en brak de oorspronkelijke constructie open. Veel lichtinval, een klassieke elegantie die toch hedendaags oogt en een optimaal ruimtegebruik zijn de basiselementen van het succesresultaat. We leiden je met plezier even rond.
Deze opdracht hield het driekoppige team van De la Villa Studio in hun thuisstad. Zoals altijd lieten ze zich voornamelijk inspireren door lichtinval, texturen en de natuurlijkheid van de materialen die ze uitkiezen. De eigenheid van een project start volgens hen bij de locatie. Die bepaalt een aanzienlijk deel van het ontwerp. In hun concepten ontwikkelen ze een vitale dynamiek tussen de grootsheid van architectuur en de kracht van decoratieve elementen. Vaak krijgen ze ook te maken met bestaande panden met originele kenmerken die het verdienen om bewaard en/of gerecupereerd te worden. Op die manier geven ze een tweede leven aan de ruimte en doen ze er tegelijkertijd hun eigen ding mee. Daarnaast ontwerpen ze hun eigen meubilair en werken ze voor de productie ervan samen met de beste lokale experten. Ze zijn zelfs beschikbaar om bestaande stukken en antiek te restaureren. Ieder project maken ze speciaal dankzij enkele unieke creaties. In dit pand was het doel vooral om de vele aparte ruimtes meer met elkaar te verenigen en zo het aanvankelijke verlies van licht en beweeglijkheid terug te schroeven. Oorspronkelijk fungeerde een donkere hal als de ruggengraat van het huis. Daar brachten ze verandering in door een grote doorlopende leefruimte te voorzien die meerdere aparte zones samenbrengt. Met het oog op zo min mogelijk gangen werkten ze naar een open concept met een voelbare luchtigheid toe.
Een geslaagde evolutie van een ongelukkige indeling naar een doordacht en impactvol alternatief
In zijn essentie toont het pand een geslaagde evolutie van een ongelukkige indeling naar een doordacht en impactvol alternatief. De meest doorslaggevende materialen zijn onder andere natuurlijk eikenhout en travertijn. Zowel voor de vloeren als in het maatwerk was het hout cruciaal. In de badkamers koos het team voor Caliza Alba-kalksteen en een bekleding in microcement. Waar de ensuite van de master bedroom een donkerdere tint kreeg, daar selecteerde ze een neutrale zandkleur voor de andere badkamer. Qua indeling bestaat de woning voortaan uit twee waarneembare zones: de gemeenschappelijke ruimtes en de privékamers. Niet onbelangrijk is dat de ontwerpers bewust werkten rond geometrische vormen en de elegantie die ze kunnen introduceren. Op meerdere plaatsen zie je bovendien slimme oplossingen die tegelijkertijd beantwoorden aan een nood voor opbergruimte en het scheiden van zones. In de keuken is er bijvoorbeeld een ingebouwde kast die tevens een grens markeert met de grenzende wasruimte. Ten slotte staan we graag stil bij de terugkerende focus op kunst- en decoratieobjecten. Verschillende muurwerken dragen bij aan het interieurconcept; ze spelen namelijk vaak in op een kleuraccent dat ook elders aanwezig is en verdiepen zo het palet op meerdere niveaus. Met durf voor hier en daar onverwachte tinten verruimen ze de stijl voorbij veilige neutraliteit. De la Villa Studio maakte – letterlijk en figuurlijk – plaats voor een nieuw hoofdstuk voor dit pand. Door de initiële indeling open te breken en te luisteren naar hun instinct voor lichtinval, hebben de bewoners voortaan aanzienlijk meer mogelijkheden in het dagelijkse leven. De klassiek-hedendaagse stijl sluit naadloos aan op de herziene constructie, goed voor een woning vol blijvende charme. Photography by Erlantz Biderbost
Text by Cara Jacobs