- Interieur
Een woning bezit een zeldzame soort genialiteit wanneer de constructie ervan hetgeen is dat je blik vasthoudt. In The Stoned House van Niels Maier vind je geen zingend mozaïek van opvallende materialen of tientallen kleuren, maar wel een stilmakende precisie met proportie, dimensie en maatwerk. De interieurontwerper stelt een inspirerende versie van warm minimalisme tentoon. Treed samen met ons binnen in een woning die luxe zacht houdt en een indrukwekkend comfort verenigt met architecturale meesterzetten.
Bij binnenkomst word je begroet met weinig woorden, maar de boodschap is meteen helder. The Stoned House windt er geen doekjes om. Hier is de sfeer ontspannen en doordrenkt van een zelfzekere bescheidenheid. Niels Maier renoveerde dit pand uit de jaren zeventig en zette de 360 vierkante meter aan oppervlakte om in wat misschien wel zijn beste werk is tot nu toe – en die lat ligt hoog. Vanuit zijn studio in Maastricht, Nederland verzorgt hij projecten waarop hij telkens een typerende stempel drukt. Van bedrijfsruimtes en privéwoningen tot restaurantontwerpen: de atmosfeer die hem zo eigen is, verliest hij nergens. Elke opdracht beschouwt hij als een reis die verschilt van de vorige. Respect voor ambachten en een loyaliteit aan het authentieke zijn twee van zijn basisprincipes. Doorheen zijn portfolio traceer je onder andere aandacht voor duidelijke vormen en lijnen die voor zichzelf spreken. Daarom mag je in elk project van zijn hand verwachten dat schaal en verhouding niets minder dan perfect zijn. Daarnaast streeft hij er gewoonlijk naar om binnen- en buitenruimtes qua gevoel zo dicht mogelijk bij elkaar te brengen, en zijn er bepaalde materialen waar hij geregeld bewust naar teruggrijpt. Denk daarbij zoal aan hout, koper en steen. Bij het selecteren van kleuren is hij er volledig van overtuigd dat neutrale tinten voor eeuwig zijn, dus verkiest hij die boven de tijdelijke populariteit van andere. Al die kenmerken van zijn algemene visie kan je terugkoppelen aan deze nieuwste realisatie, zoals het een geoefend ontwerper betaamt.
Bronnen van inspiratie heeft iedereen, maar Maier maakt zijn blik nooit los van zijn eigen pad. Misschien is het daarom dat deze renovatieopdracht zo ontegensprekelijk puur voelt. Dat niet alleen, want naast zuiver voelt elke kamer tegelijkertijd erg uitnodigend. Dat heeft veelal te maken met het comfort dat de ontwerper aan zijn minimalisme toevoegt. Stille luxe heeft geen schreeuwerige componenten nodig, en al zeker niet wanneer een woning qua verhouding en ruimtelijk gevoel zo goed scoort als hier. In de leefruimte zie je een niveauverschil waarop het salon rust. Hier menen we meteen een link met de naam van het project te zien, want het ingebedde karakter van deze zone herinnert een beetje aan een rots die met strakke nauwkeurigheid en detaillering werd uitgekorven.
Elk object zit boordevol kracht en heeft een duidelijke functie
Naar eigen zeggen beschouwt de ontwerper deze plek als een belangrijk deel van de ziel van het pand. Omdat de rest van de leefruimte een erg open constructie heeft, ervaar je hier extra duidelijk een zekere geborgenheid. De aanwezigheid van de haard werkt vanzelfsprekend enkel maar versterkend. Naast dit verhoogde plateau bekoort de leefruimte ons met een indrukwekkende doorkijk naar boven toe. Overal doorheen de woning overheerst het open vloerplan, waardoor het aanzienlijk aantal vierkante meters visueel nog extra wordt vergroot. Net omdat de verschillende zones meestal niet expliciet van elkaar gescheiden zijn, was het cruciaal dat er onderling een sterke verbinding ontstond. Door de vloeren in naadloos microcement uit te voeren en dit in dezelfde tint als de wanden en plafonds te doen, ontplooit zich een versteend en monolithisch uiterlijk. Die laatste twee kregen een afwerking in een homogeen leemstuc van natuurlijke origine. Elk moment van de dag werpt zijn licht op het resultaat daarvan, wat garant staat voor allerlei prachtige variaties van de binnenvallende zon. Waar in de ochtend een frisse helderheid je wakker maakt, daar demonstreren de avonduren een eerder intieme en gezellige sfeer. De ontwerper koos echter niet enkel om deze reden voor dit materiaal ter afwerking. Hij verklaart namelijk dat leemstuc meteen ook een bijdrage levert aan de minimalistische stijl en deze er heel wat natuurlijker en authentieker laat uitzien en tegelijkertijd de akoestiek verbetert. Wil je meer lezen over dit project van Niels Maier? Dat kan je lezen in de oktobereditie 2023 van Imagicasa Magazine.
Photography by Cafeine
Text by Elke Aerts
Als architectuur- en interieurfotograaf werkt Thomas De Bruyne voor de grootste ontwerpers, architecten en interieurbedrijven in binnen- en buitenland. Zijn foto’s passeren dan ook geregeld de revue hier bij Imagicasa. Zijn stijl voelt vertrouwd aan, maar toch is elk beeld anders en opnieuw inspirerend.
Ontdek meerDe bestemming is één ding, maar de reis daar naartoe is nog iets anders. Voor interieurontwerper Niels Maier is elk project opnieuw een tocht die hem langs andere oorden voert, en dat is zonder twijfel een kwaliteit die we bewonderen in onze partners. We stellen hem en zijn werk daarom graag in volle glorie voor.
Ontdek meer