- Kunst & design
Wie Pierre Chapo zegt, denkt automatisch aan unieke houten creaties met een ziel. Een ziel die de Franse meubelontwerper zelf door zijn pure ambacht met precisie in zijn werk liet sijpelen. Tot op de dag van vandaag inspireert hij elke artistieke geest met zijn fijne ontwerpen.
Op een zwoele zomeravond in 1927 stond het in de sterren geschreven: de psyche van Pierre Chapo zou creatief worden. De jongen was namelijk de kleinzoon van een verver en een viltweefster. Bovendien groeide hij op in het artistieke middelpunt van de wereld, namelijk Parijs. Daar ontmoette hij in 1947 een scheepstimmerman uit Vierzon, Perrot genaamd. De ontmoeting zou later gezien zijn levensloop grotendeels vormen, want voorheen was Chapo voornamelijk gefascineerd door schilderkunst. De interessante gesprekken veranderden zijn kijk op kunst, want de timmerman liet hem kennismaken met hout en de bewerking ervan. Dat leidde ertoe dat Chapo architectuur zou studeren aan de Parijse École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. Zijn studieperiode was er een die hij nooit zou vergeten: voor het eerst kwam hij in contact met de klassieke, Griekse en Romeinse kunst. Ook de meesters van het Bauhaus, Frank Lloyd Wright, Buckminster Fuller, Le Corbusier, en Ludwig Mies Van der Rohe inspireerden hem mateloos. Door deze fantastische tijd vol ontdekkingen voelde hij dat er ook elders inspiratie op hem stond te wachten; daarom besloot hij de wereld rond te trekken, zodat hij verschillende invloeden tot zich kon laten komen. Zijn reis naar de Verenigde Staten was de laatste alvorens hij besefte dat zijn toekomst in hout lag. Hij ging al snel aan de slag in de houtwerkplaats van zijn schoonvader gelegen in Clamart, waar hij zijn eerste creaties uit massief eik, es en iep maakte.
Destijds leverde Chapo een cruciale bijdrage aan de designsector
Hoewel zijn krukken tot de meest bekende creaties behoren, zijn er ook minder gekende stukken die alle aandacht verdienen. Zo telt het oeuvre eveneens dressoirs, banken, tafels, tuinstoelen en meer. Vele designliefhebbers gaan vandaag de dag specifiek op zoek naar vintage, maar het unieke verhaal achter deze familie toont dat het ook anders kan. Zoon en kleinzoon zien er namelijk op toe dat de nieuwe productie volgens de oorspronkelijke ontwerpen gebeurt. De prijzen van deze nieuwe stukken liggen aanzienlijk lager dan vondsten van decennia geleden, terwijl het ambacht erachter blijft verbeteren. Wie echt voor een patina wil gaan, zal zien dat je die met een hedendaags exemplaar ook zelf al na enkele jaren gebruik kan creëren. Daarnaast merken we aan de hernieuwde populariteit van de designer dat de beste zaken altijd terugkeren. Nadat het initiële succes van zijn werk tegen het einde van de jaren 80 op een lager pitje kwam te staan, is die vlam nu volop opnieuw opgeflakkerd. Vandaag de dag is er een groeiende appreciatie voor objecten die traditie met moderniteit weten te combineren. Destijds leverde Chapo een cruciale bijdrage aan de designsector; vandaag bewijzen zijn familie en een team van getalenteerde vakmensen dat ook het eigentijdse klimaat plek vrijhoudt voor zijn visie. Een bijkomend voordeel is dat er ook herstellingen worden uitgevoerd, zodat stukken met bepaalde mankementen opnieuw kunnen worden geoptimaliseerd. Wie dus al meubilair van deze naam in zijn bezit heeft, kan dit laten herstellen door de volgende generaties. Verder heeft natuurlijk iedereen oor voor een inspirerend levensverhaal als dat van deze Franse ontwerper. Na uitgebreid te reizen en zijn hart te hebben verloren aan een specifieke techniek, heeft hij een leven geleid gevuld met hetgeen hij het liefst deed en gaf hij dezelfde liefde overduidelijk door aan degenen die later in zijn voetsporen zouden treden. Het gevoel voor detail, de bevlieging met het hout en de intuïtie voor vormen zitten ongetwijfeld in de familie. Zowel het publiek als zijn nageslacht zorgt ervoor dat het werk van Pierre Chapo – en zo ook hijzelf – blijft voortbestaan, en dat is voor ons het mooiste bewijs van een echt genie.
Header image: courtesy of Showroom_144, photography by Nanna Dis
Image 2: Bookcase B10, available at www.17-21.com
Image 3: courtesy of Magen H Gallery
Image 4: sideboard R28, courtesy of Magen H Gallery
Image 5: Goldwood by Boris, sofa 32
Image 6: Goldwood by Boris, bookcase GO French Elm
Image 7: courtesy of Vanlandschoote, photography by Jana Pollet
Image 8: Pierre Chapo (1927-1987), Model B18B, bibliothèque tournante © PIASA auction & Xavier Defaix
Image 9: Stool S31 © Kabinet Hubert
Text by Emma Verstappen