- Interieur
- Architectuur & development
Passieprojecten onthullen vaak met de meeste helderheid je creatieve identiteit. Interieurarchitecte Xusha Tkacheva bevestigt die regel met Glass House, een ontwerp dat de expressie is van een drang om haar stijl verder te ontdekken en waar de synthese van natuur, architectuur en interieur het voortouw neemt. Zoals de naam van het concept doet vermoeden, speelde ze ook met het idee om glas een integraal deel van het huis te maken, met een succesvol resultaat als gevolg.
Een moment van inspiratie kan jarenlang blijven aanslepen. Tijdens een van haar reizen passeerde de interieurarchitecte langs een meer dat omgeven werd door beschermende bergen. Met niets anders in het zicht dan water, de reuzen van de natuur en een vissershuisje veroverde die dag een speciale plek in haar geheugen. De invloed van dat laatste kan je onmogelijk niet terugvinden in haar eigen ontwerp dat ze hierop baseerde. Ze bedacht een rechthoekige constructie die volledig rust op steunpilaren in het onderliggende water. Met verroeste metalen platen in baksteenkleur en onderdelen van vrachtcontainers bood het vissershuisje waardevolle creatieve input waarmee de ontwerpster haar eigen ideeën gretig vorm gaf. Zo is het interieur gehuld in een unanieme waaier van zand- en terracottatinten. Een tweede doorslaggevende kenmerk is het feit dat de woonst bijna volledig uit glas bestaat.
Ze creëerde een eigen interpretatie van een vissershuisje
Als voornaamste materialen selecteerde ze marmer, travertijn en hout. Het warme karakter dat deze drie samen genereren, is een geslaagde aanvulling op het opvallende uiterlijk dat de consistente raampartijen teweegbrengen. Terwijl de buitenomgeving met sommige momenten kil of onbenaderbaar kan ogen, brengt de binnenkant van de woning die sfeer in balans dankzij de zachtaardige harmonie die het interieur uitstraalt. De indeling bestaat uit drie zones. Centraal gelegen vind je afgesloten ruimtes waaronder badkamers, opslagruimtes en een bureau met een kleine bibliotheek. Aan de rechterkant bevindt zich de leefruimte met woonkamer en keuken, alsook een theezone. De omvangrijke, open slaapkamer met bad is aan de linkerkant gelegen. Op sommige plekken fungeert zand als bevloering, wat opnieuw de connectie met buiten onderlijnt. Zulke elementen maken het, net zoals de lichtlantaarn, niet moeilijk om de parallel met Japanse tuinen te ontwaren. Glass House herbergt een ontroerend contrast tussen de scherpte van de omliggende bergen en het gemak waarmee je je binnenin voor het raam nestelt. Met de aanwezigheid van het water creëerde de interieurarchitecte een eigen interpretatie van een vissershuisje en bewijst ze hoe momenten van inspiratie tot creatieve ondernemingen kunnen leiden die het belang van passieprojecten benadrukken. Hopelijk blijft ze in de toekomst tijd uitkerven voor nog meer van deze indrukwekkende ideeën. Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Images courtesy of Xusha Tkacheva