- Interieur
- Architectuur & development
Het Parijse interieurontwerpbureau After Bach wist een appartement van een kunstverzamelaar in een 17e-eeuws gebouw in het eerste arrondissement van de stad prachtig vorm te geven. Met uitzicht op de Place Dauphine zijn de materialen, meubels en kunst zorgvuldig gekozen om de typische grandeur te weerspiegelen.
Dit appartement ligt in het eerste arrondissement en bevindt zich op de derde verdieping van een 17e-eeuws geklasseerd gebouw met vijf verdiepingen. Gelegen aan de Seine in Parijs en de Quai de l’Horloge, was deze locatie meteen iets dat After Bach in het interieur wilde verwerken. Dit deden ze aan de hand van een kleurenpalet en texturen die in hun ogen ‘typisch Parijs’ zijn, waaronder parketvloeren,saliegroene lak als knipoog naar de Seine enivoorkleurige kalkpleister. Door vast te houden aan dit neutrale, maar beslist verfrissend palet vloeien de verschillende ruimtes van het huis voortdurend van de ene naar de andere kamer. De residentie is vooral een authentieke weergave van de eigenaar, een Franse kunstverzamelaar met een passie voor klassieke kunst, architectuur en muziek. Het geheel bestaat uit een hoofdingang, die fungeert als een galerie voordat het toegang geeft tot de keuken, een eetgedeelte, woonkamer en bibliotheek, die kan worden omgevormd tot een gastenruimte - allemaal met een overvloedig uitzicht op de Seine. De houten visgraatvloeren bewust ruw en ongepolijst gelaten, terwijl het gebruik van spiegels en hoge bogen kleine ruimtes een illusie van ruimte geven. Zo wordt het uitzicht over de lengte van de kamersuite 'verdubbeld' dankzij een spiegelende nis aan het einde die een dromerige kwaliteit toevoegt aan de ruimtelijke ervaring. Stenen plinten doorkruisen dan weer het huis en werken samen met de gebeeldhouwde wastafels en badkuip in de badkamer en de open haarden van gezoet marmer. Het appartement is doordrongen van licht en de ramen zijn onopgemerkt gelaten om het prachtige uitzicht te maximaliseren. Met de hoofdslaapkamer en de badkamer is het privégedeelte van het huis gericht op de Place Dauphine, wat een intiem gevoel geeft. Met deze scheiding tussen het 'daggedeelte' en het 'nachtgedeelte' wilde het team verschillende ervaringen creëren, afhankelijk van het tijdstip van de dag en hoe het licht de kamers binnenvalt. Balans, harmonie en een adembenemend uitzicht over de stad - er is eigenlijk niet veel meer wat je je kunt wensen.
“Ware moderniteit ligt in het opnieuw uitvinden van het verleden”
Minimaal, historisch en sculpturaal tegelijk, maakt dit veelzijdige appartement, waar ooit een kunstenaar woonde, gebruik van leegte als onderdeel van het ontwerpconcept. De mix van stoffen en de dialoog tussen kleuren sluiten naadloos aan bij de benadering van After Bach om ruimtes in te kaderen. "Ware moderniteit ligt in het opnieuw uitvinden van het verleden," horen we nog. In ieder hoekje van dit sobere maar warme toevluchtsoord dat zijn typisch Franse locatie eer aandoet, vormen alle zorgvuldig samengestelde meubelstukken en kunst - van onder andere Camilla Reyman en Yuko Nishikawa van galerie JAG - een dialoog en balans met het appartement zelf, wat resulteert in een complete symfonie. Wil je je laten betoveren door nog meer indrukwekkende projecten en inspirerende architectuur? Volg dan zeker ons Instagramaccount Imagicasa Architecture. Daar delen we dagelijks unieke realisaties, veelbelovende ontwerpen en innovatieve ideeën.
Photography by Vincent Leroux
Text by Elke Aerts