Partner

Dieter Vander Velpen

Couture-architectuur en understated luxury beschrijven zijn werk, het is niet minimalistisch, maar ook niet bling bling.”

  • Architectuur & development

Dieter Vander Velpen. Zorg maar dat je die naam onthoudt, want hoewel hij nog niet zo lang onder zijn eigen naam als architect actief is, heeft hij nu al realisaties in New York, Tel Aviv, Genève en ja, ook in België op zijn palmares staan. Met zijn 'Couture-architectuur' ontwerpt hij residenties op wereldniveau en met power!

Misschien kent nog niet iedereen hem, maar zijn badkamer heb je ongetwijfeld wel al gezien. De combinatie van een wit-marmeren muur en het zwarte, metalen kraanwerk was een instant hit bij wie online inspiratie zocht voor een badkamer en werd enkele duizenden keren – als het geen miljoenen zijn – gepind, geliked en gedeeld. Dieter Vander Velpen. Een naam om te onthouden en in het oog te houden. Hij is afkomstig van Leuven, studeerde in Antwerpen en werkte eerst voor David Adjaye en daarna voor Vincent Van Duysen. Sinds een paar jaar maakt hij naam met zijn eigen bureau Dieter Vander Velpen Architects. En met groot succes!
"Ik probeer in elk project met nieuwe dingen te experimenteren."
Hij is architect van opleiding, maar met zijn bureau doet hij ook veel interieurs. De kracht van zijn studio ligt dan ook in het aanbieden van het totaalplaatje aan de klant. Daarom noemen we hem graag 'couturier', want dat is uiteindelijk wat hij doet. Of het nu gaat over een volledige nieuwbouw of een interieur dat aan opfrissing toe is, Dieter Vander Velpen zorgt voor iets customized, op maat gemaakt. "Je gaat ook naar een modedesigner omdat je die stijl kan appreciëren, maar tegelijkertijd wordt het wel iets op maat gemaakt. Als je naar Dior gaat en zegt 'Ik wil een groen kleed', dan krijg je ook een groen kleed, maar wel met de signatuur van het huis en dat is een beetje wat wij proberen te doen met ons bureau." Deze 'couture-architectuur' betekent dat hij ook bezig is met meubelontwerp.


"De kracht van de studio ligt in het aanbieden van het totaalplaatje aan de klant."


In zijn interieurs speelt hij graag met contrasten waarin ook de kracht van zijn projecten zit: contrast tussen licht en donker, hard en zacht, glad en ruw. "Het moet niet te rustig zijn. Hoewel ik graag met neutrale tinten werk en met natuurlijke materialen als steen en hout, mag er ook al eens een gewaagdere steen bij zitten." Ook stainless steel en velvet gaat Dieter Vander Velpen niet uit de weg. Dat tactiele brengt net leven in zijn ontwerpen. En al deze contrasten passen ook wonderwel bij elkaar, ze vullen elkaar aan zonder over the top te zijn. Een ander begrip waarmee Vander Velpen zijn realisaties zelf beschrijft, is een 'understated luxury' gekenmerkt door luxueuze materialen en uitgepuurde lijnen: “Het is niet minimalistisch, maar ook nooit bling bling." Door deze aanpak in combinatie met de idee van ‘couture-architectuur’ kan Vander Velpen heel veel kanten uitgaan, waardoor elk project uniek oogt. 'Ik probeer in elk project met wat nieuwe dingen te experimenteren."Vander Velpen heeft ook een kantoor in New York. Al tijdens zijn studies ging de architect naar Valencia en Istanbul. Nog steeds zit de passie voor reizen in hem en dat werpt ook vruchten af op professioneel vlak. Die buitenlandse invloeden maken het ook leuk om eens iets anders te doen, om op een andere locatie te werken, vertelt hij ons. De helft hier en de helft in het buitenland. Zo ziet Vander Velpen de toekomst van zijn bureau.


All Images Courtesy of Dieter Vander Velpen

Realisaties

Neem contact op.

This is the confirmation/error message.