- Kunst
Met galeries in Londen, Mykonos, Los Angeles en plannen om er in de nabije toekomst een te openen in Mexico City, maakt The House of Fine Art echt naam. Wat nog fenomenaler is, is dat de galerie pas in 2013 werd gelanceerd! Imagicasa had de gelegenheid om met Simonida Pavicevic, mede-oprichter van The House of Fine Art, te praten en haar te vragen naar de unieke en soms revolutionaire filosofie van de galerie en hoe ze zijn gekomen tot waar ze nu zijn.
In 2013 openden Simonida Pavicevic en Elio D'Anna hun eerste galerie in Londen. Een natuurlijke stap als je weet dat Elio’s familie een galerie had in Frankrijk en Simonida eerder werkte als kunstadviseur voor prestigieuze bedrijven en families om hun collecties uit te breiden en investeringen te begeleiden. Haar doel was om “klanten te introduceren aan mooie stukken”. Simonida vertelt ons dat ze op een avond, tijdens een gesprek over het leven, besloten dat het tijd was om samen een galerie te beginnen, om meer betrokken te zijn bij de artiesten waar ze enthousiast over waren: "De kunstenaar Zhuang Hong Yi inspireerde mij toen en ik wilde zien waar hij naartoe ging en met hem meegroeien. Ik had het gevoel dat we hadden wat nodig was om zijn werk te verheffen en het bij het juiste publiek te krijgen. Het geloof en de passie in de kunstenaar is alles.”
Deze aanpak onderscheidt hen echt van de anderen en heeft hun positie in de kunstwereld veiliggesteld. Simonida Pavicevic was zo vriendelijk om ons inzicht te geven in het runnen van een galerie en deelde ook enkele tips over het verzamelen van kunst als investering. Wilde je altijd al een eigen galerie beginnen?
"Ik ben opgegroeid in Zwitserland en werd omringd door een liefde voor kunst en kunstgeschiedenis van jongs af aan. Mijn vader was een professor in de kunst, net als mijn tante, die ook kunstenaar was. Ik schilderde als kind en deed mee aan vele wedstrijden. Er was nooit sprake van een andere richting in mijn leven in te slaan, ik wist dat ik altijd gedreven zou worden door mijn passie voor kunst. Ik heb aan de FHNW Academy of Art and Design in Zwitserland gestudeerd en ook al hield ik van schilderen, ik wist dat ik het leuker vond om andere kunstenaars bij te staan. Ik wilde me echt verdiepen in de kunstwereld, niet alleen in de periferie als adviseur. De noodzaak om samen met de kunstenaar op reis te gaan en hen jaar na jaar te volgen, was de drijfveer achter deze passie.”
“Het geloof en de passie in de kunstenaar is alles”
Hoe onderscheiden jullie zich van andere kunstgaleries?
"Je moet vertrouwen op je instincten, het gaat echt om je eigen smaak. Er zijn zoveel galeries met verschillende smaken en verschillende kunstenaars. Je moet geloven in je smaak en de richting die je wilt inslaan, waarbij je heel unieke kunstenaars kiest die nergens anders vertegenwoordigd zijn. We hadden het gevoel dat als we van de artiesten hielden en ze exclusief met onze galerie werkten, dat we ons geen zorgen moesten maken over de concurrentie. We gebruiken kennis, onderzoek en instinct om onze kunstenaars te selecteren. We moeten in de eerste plaats van hun werk houden en de mogelijkheden zien, ook al zijn ze reeds bekend. Als je potentieel voor hen ziet om nog meer te groeien, is het een ideaal moment om de kunstenaar te vertegenwoordigen.”
Wat is de belangrijkste focus van jullie galerie?
"Die ligt op onze klanten. Wij werken zeer nauw met hen samen. Er zijn verschillende klanten met eigen smaken en andere vragen. Aan het eind van de dag gaat het erom hoe hen te adviseren. We hebben er een aantal die in de galerie komen en een kunstwerk zien en denken 'wow!’. Het kan hun niet schelen of de kunstenaar belangrijk is of niet, ze vinden het gewoon geweldig. Dan zijn er jonge verzamelaars die net beginnen hun portfolio samen te stellen en dat samen met ons willen doen. We hebben veel klanten die erg loyaal zijn. Als zij tevreden zijn met je diensten, met jouw kunstenaars, jouw kennis en het portfolio van de kunstenaar, dan behoud je die klant. Je kan hen een nieuw werk of een nieuwe artiest opsturen en zij zullen je vertrouwen. Dat is een van de belangrijkste dingen.” In 2018 was er een speciale verrassing voor jullie klanten, in de vorm van de ‘Qvantum’-tentoonstelling. Wat was het idee hierachter?
"Voor de ‘Qvantum’-tentoonstelling wilden we revolutionair zijn door het aanbieden van een andere manier om kunst te kopen. We merkten dat er interesse was in het gebruik van bitcoins om kunst te kopen en het voelde alsof de kans te goed was om te missen. We waren de eerste galerie ter wereld die haar volledige portfolio beschikbaar stelde om in cryptovaluta te kopen. Nog voor de tentoonstelling begon, ontvingen we van een Zwitserse verzamelaar een van onze grootste verkopen ooit: 1,2 miljoen pond in cryptovaluta voor een sculptuur in opdracht van Joseph Klibansky.”
Je werkt ook samen met interieurontwerpers en grotere bedrijven. Wat is het proces bij het selecteren van werken voor deze klanten?
"We werken nauw samen met interieurontwerpers en kunstadviseurs. Zij sturen ons gedetailleerde renderings en foto's van het huis en de ruimte. Zo krijgen we echt een goed inzicht in wat onze klant leuk vindt en wat er in die ruimte past. We werken met het budget van de klant en ze hebben vaak veel kennis van kunst omdat ze veel reizen en mooie stukken zien. Het zijn dus niet alleen de mooie meubels, ze willen ook de juiste kunst zien die in het luxe-interieur past. Hier adviseren we interieurarchitecten wat er bij dit soort objecten past en wat ze moeten kiezen.” Ben je zelf een kunstverzamelaar, in jouw privéleven?
"Ik geloof in alle kunstenaars die wij vertegenwoordigen en heb minstens 90% van al onze kunstenaars in mijn collectie. Omdat ik in de kunst moet geloven om deze aan mijn klanten voor te stellen, moet ik er ook van houden. Alle werken en kunstenaars zijn allemaal heel bijzonder voor mij. We werken zo nauw met elkaar samen, niet alleen op zakelijk niveau, dat echte vriendschappen ontstaan. We bellen regelmatig, we gaan naar hun studio's, we gaan soms met hen op vakantie, we nodigen hen uit bij ons thuis.”
Op welke artiesten ben je het meest trots ze te mogen vertegenwoordigen?
"We zijn zo trots op al de kunstenaars die we hebben. We tekenen geen duizenden namen, we zijn zeer selectief en de artiesten zijn allemaal uniek. De eersten die we vertegenwoordigden, waren Zhang Hong Yi en Marco Grassi. Zij waren zo belangrijk voor ons toen en ze zijn vijf jaar later nog steeds bij ons. We zijn trots op hun groei en voortdurende hoge prestaties in de kunstwereld. Ze waren al bekend voordat wij hen vertegenwoordigden, maar we hebben gezien hoe ze bekender werden en hun prijskaartjes mee veranderden. Ze groeien op alle mogelijke manieren.” Wat is je advies voor kunstverzamelaars, of ze nu nieuw in het veld zijn of al een enorme collectie hebben?
"In het algemeen zou ik hen aanraden om eerst hun huiswerk te doen als ze op veilingen of in een galerie kopen. Als je koopt als investering, lees dan de biografie van de kunstenaar. Wat zijn de resultaten van de veiling? Wat is de vraag over de hele wereld? Welke galeries hebben de kunstenaar in het verleden vertegenwoordigd? Als je niet koopt als investering, maar gewoon omdat je van het werk houdt, dan maakt dat niet uit.
In The House of Fine Art stellen wij belangrijke, wereldberoemde kunstenaars voor. De tentoonstellingen door ons samengesteld, zijn uniek en cutting edge. Als ik zeg dat het belangrijke kunstenaars zijn, bedoel ik dat wij geloven dat ze een belangrijke positie in de kunstwereld zullen hebben en dat hun werken op een dag onbetaalbaar zullen zijn, en dat het nu een goed moment is om te investeren. Ik zou Joseph Klibansky aanraden aan degenen die net begonnen zijn met het verzamelen van kunst. Net als Gianfranco Meggiato, Marco Grassi, Loribelle Spirovski en Ilhwa Kim. Dit zijn allemaal kunstenaars die op een dag niet meer betaalbaar zullen zijn.”
Je hoort het, beste lezers, geen excuses meer om niet te investeren in kunst. En Simonida Pavicevic en Elio D’Anna helpen je graag op weg.
Dit interview verscheen oorspronkelijk in Imagicasa Art (december 2018)
All images courtesy of The House of Fine Art