- Interieur
- Design
De werken van Groninger Reinier Bosch balanceren tussen interieurdesign en kunst. Ja, het is meubilair, maar de ideeën die erachter schuilen en het werkproces van Bosch doen eerder denken aan de manier waarop een schilder of beeldhouwer een concept creatief uitwerkt. Het maken van een momentopname, het kunnen vastleggen van de vluchtige en veranderende wereld in een stilstaand beeld.
Bosch wordt vertegenwoordigd door de Nederlandse galerij Priveekollectie, gespecialiseerd in hedendaagse kunst en design, maar ook door Roehrs & Boetsch in Zürich. Op tien jaar tijd had hij al een zestal solotentoonstellingen en werd zijn werk in meer dan 50 expo’s opgenomen, van Brussel tot Milaan, Londen, New York en zelfs Shanghai. Deze internationale erkenning dankt de Nederlander aan het feit dat hij werkt en denkt als een echte kunstenaar. ‘Collectible design’ (‘verzamelbaar design’) wordt zijn werk wel eens genoemd, omdat het net zoals kunst iets is wat verzamelaars aanspreekt vanwege de uniciteit. De manier waarop Bosch zijn werk benadert en produceert, laat hem toe dit in opperste creatieve vrijheid te doen, ook al gaat het uiteindelijk ook om functionele gebruiksobjecten als tafels en lampen.
De beste manier om het werk van Bosch te illustreren is met The Melting Series. De eerste voorwerpen onder deze naam maakte de ontwerper reeds in 2012. Nu is The Melting Series uitgegroeid tot een echte collectie met verschillende decoratieve én functionele objecten. We gebruiken graag de woorden van Roehrs & Boetsch die ook deze objecten mooi omschrijven: “De esthetiek in zijn oeuvre werd zonder twijfel beïnvloed door het minimalisme en toch ademen zijn werken poëzie en een lichtheid die zelden te vinden is in abstractie.” Deze reeks van ‘kunstmeubels’ kwam tot stand na een ervaring die een grote indruk naliet bij Reinier Bosch: “Tijdens een reis naar Tibet zag ik een man buiten dozen verven met rode spuitbussen. Hierdoor werd de omgeving mee rood gekleurd, er was een fusie tussen object en omgeving.” Dit poëtische idee waarbij een voorwerp één wordt met de achtergrond, was het beginpunt voor ‘The Melting Series’. Vormen lijken te smelten, lopen in elkaar over en worden een geheel. Wat ook een rol speelt, is Bosch’ dynamische ontwerpproces. Hij kiest momenten uit die doorgaans evolueren in de tijd, maar zet dan de tijd even stil. Het resultaat is iets wat lijkt te bewegen. De gouden druppels lijken te smelten en van de bank te vloeien. In realiteit is het een statisch object en werd het ook als een geheel gemaakt.
Imagicasa kon de kunstenaar enkele vragen stellen over deze fascinerende reeks werken die liggen op de grens tussen kunst en design.
“Zijn werken ademen poëzie en een lichtheid die zelden te vinden is in abstractie.”
Zie je jezelf eerder als beeldend kunstenaar of als architect/designer?
“Ik heb altijd al ideeën gehad die ik dan creatief wilde uitwerken. Met mijn werk vertel ik een verhaal en probeer ik de wereld te veranderen door mijn eigen inzichten hierin te verwerken. Zo zijn al deze expressies – die je kan plaatsen in een interieur en exterieur – zowel functioneel als een kunstwerk waarop je kan reflecteren.”
Welk idee zit er achter The Melting Series? Welk gevoel wil je ermee opwekken bij de kijker?
“Wat een belangrijk thema in mijn leven is geworden, is dat alles in het leven even veel waarde heeft. Toen ik me dat realiseerde, ben ik ermee gaan werken. Ook de positie van de toeschouwer – ten opzichte van het werk én zijn positie in het leven – is een thema dat overal terugkomt in mijn werk. Wat ‘The Melting Series’ uitbeeldt, is dat een object smelt en dus transformeert. Tegelijkertijd wil je dat het object blijft zoals het is, maar je kan het niet tegenhouden en je ziet het veranderen. Tussen object en idee, vasthouden en laten gaan.”
Zijn deze ontwerpen bedoeld als gebruiksvoorwerpen of eerder puur decoratief zoals kunst?
“Voor mij is het niet zo belangrijk of het kunst is of design of architectuur. Het zijn ideeën waarvan ik vind dat ze er moeten komen, om zo de wereld een beetje mooier te maken.”
Vanwaar komen de namen van de objecten?
“Alle namen hebben voor mij altijd iets speciaals omdat ik wil dat ze iets zeggen over de vorm, het idee en soms ook specifiek over de functie. ‘Blob’ en ‘Splash!’ zijn voor de hand liggend. Wat betreft ‘Ink writer’, zie ik mijzelf echt bij zo’n bijzonder lampje mooie brieven schrijven aan vrienden. ‘Golden lagoon’ verwijst voor mij dan weer naar het claimen van een plek in het huis die dezelfde ervaring kan hebben als de verborgen watertjes waar je heerlijk kan zwemmen die ik plots ontdekte op een reis door Thailand. Op een gelijkaardige manier zijn deze stukken ook (vloeibare) verborgen schatten in huis.”
Dit interview verscheen oorspronkelijk in Imagicasa Art 2018. Je kan dit magazine nog nabestellen via onze webshop. De tweede kunstspecial van Imagicasa magazine (december 2019) ligt nu ook in de winkel!
All Images © Priveekollektie Contemporary Art | Design