- Interieur
Toen we enkele jaren geleden voor de eerste keer schreven over de Oost-Vlaamse interieurarchitect Marc Merckx (Imagicasa Spring 2019), hadden we het over de ingetogen tijdloosheid en zijn warme, minimalistische esthetiek waarin hij focust op licht en ruimte. Deze stijl is hij zeker trouw gebleven, zo blijkt onder meer uit de beelden van VV Residence in Knokke die we hier aan onze lezers kunnen tonen. Hoewel het project nog in ontwikkeling is, is voor ons al duidelijk dat het opnieuw een schot in de roos zal zijn.
Deze residentie is een hedendaagse interpretatie van een typische, klassieke Vlaamse hoeve. De pure en essentiële vormgeving is erg karaktervol en zal voor de eigenaars echt aanvoelen als een warme thuis. Bovendien is dit project een samenwerking met architect Sebastien Holvoet. Dit partnerschap ontstond zo’n drie jaar geleden omdat Merckx een manier zocht om zijn praktijk nog vlotter te doen verlopen. Na enkele geslaagde realisaties slaan de twee nu opnieuw de handen in elkaar om ook van VV Residence een succesverhaal te maken. Imagicasa sprak met Marc Merckx over dit unieke project en laat zo haar kijkers alvast kennismaken met de parel die hier binnenkort zal verrijzen.
Wat kan je ons vertellen over de omvang van dit project?
“De woning situeert zich op een langgerekt perceel langs een typisch Vlaamse lintbebouwing met zicht op een natuurgebied. Het project behelst een complete nieuwbouwwoning voor een jong gezin waarbij de vormentaal zich ontleent aan de eerder typische landelijke context, weliswaar op een hedendaagse manier geïnterpreteerd en sterk uitgepuurd. Het concept bestaat uit drie lange, abstracte volumes met een zadeldak die verbonden zijn door een aantal muren. Deze wanden geven schaal aan het terrein en creëren een aantal intiemere binnenplaatsen in schril contrast met het weidse landschap.”
“Een hedendaagse interpretatie van een klassiek Vlaamse hoeve”
Wat waren de belangrijkse wensen van de klant?
“Het betreft een gezin met kinderen dat het contact met het weidse landschap en het natuurgebied zeer belangrijk vond. Ze wilden een hedendaagse interpretatie van een typisch, klassieke Vlaamse hoeve als hun nieuwe thuis. Een warm maar uitgepuurd gevoel met een ziel moest voor hen centraal staan in de beleving van het interieur.”
Op welke manier sluit VV Residence aan bij jullie ontwerptaal?
“Onze stijl wordt gekenmerkt door een pure en essentiële vormgeving. Het materialenpalet hier is natuurlijk en aards, en heeft een tijdloze en rustige uitstaling: staal, hout, terrazzo, natuursteen, beton, … meestal gebruiken we ze in hun meest ruwe vorm waardoor het tactiele en sensuele karakter bijdraagt tot een warm interieur." Wat kan je ons vertellen over het materialen- en kleurenpalet?
“We gebruiken graag sobere materialen met een soort ziel of karakter. Om dit te versterken, worden de materialen altijd behandeld, dit om de oppervlakken extra diepte en dimensie te geven. Zorgvuldige behandelingen die op elk materiaal in het palet worden toegepast, creëren een aards en sensueel effect. Voor de vloeren in de woonruimtes is gekozen voor een uitgebleekte en verouderde brede plankenvloer in massieve olm. In de keuken en de badkamers wordt een licht uitgewassen betonvloer toegepast met een warme nuance die aansluit bij de kleur van de plankenvloer. De keukenoppervlakken, de massieve wastafels en de baden, worden uitgevoerd in een op maat samengestelde terrazzo. Alle wanden en plafonds worden afgewerkt met een ruwe stuctextuur. Het is een mengsel van zand en glas, kalksteen, en gemalen schelpen – speciaal gemengd voor de woning. We hebben naar de juiste mix gezocht om er zeker van te zijn dat deze naadloos zou passen bij de andere materialen, zowel qua kleur als qua structuur, niet te glad en niet te ruw. De muren van de woning worden opgetrokken in een ruw bekiste en gezandstraalde gekleurde beton. Het dak wordt tenslotte afgewerkt met cederhouten shingles die na verloop van tijd een mooi patina krijgen dat aansluit bij de muren en zo een geheel zal vormen.” Het is nog even wachten voor deze woning echt tastbaar is, maar de visualisaties die we hier kunnen tonen, brengen ons alvast in de juiste sfeer. Marc Merckx geeft nog mee dat een project van deze grootte doorgaans zo’n twee à drie jaar in beslag neemt, van het eerste gesprek met de klant tot de realisatie en oplevering. Het is dus geen klein engagement. De beste dingen in het leven vragen tijd, maar zijn het wachten dan ook meer dan waard! Wij kijken alvast uit naar het eindresultaat dat ons hoogstwaarschijnlijk opnieuw van onze sokken zal blazen. Zowel van Marc Merckx Interiors als van Merckx/Holvoet zullen we ook in de toekomst ongetwijfeld nog veel mogen horen en dat nieuws delen we dan uiteraard graag weer met onze lezers. Wil je nog meer te weten komen over dit project en ontdekken wat Marc Merckx er nog over te vertellen had, lees dan zeker het volledige artikel in Imagicasa Spring 2021.
Images courtesy of Marc Merckx
Een interieur van Marc Merckx getuigt van bescheiden klasse en ultieme elegantie. Met zijn warme, minimalistische esthetiek focust hij op ruimte en licht. Zo tilt hij de minimale sfeer en stijl naar een luxueus niveau. Zijn stijl? Heel uitlopend. Dat kan gaan van een warme minimalistische tot een eenvoudige klassieke stijl, enkel zijn benadering is steeds weer dezelfde. Marc Merckx plant zijn ruimtes zorgvuldig en herschikt ze naar ene optimale functionaliteit om de levenskwaliteit te garanderen.
Ontdek meer