- Kunst & Design
Je kan pas iets bereiken door het gewoon te doen, zegt Arno Declercq. De jonge Belg wist al heel lang dat hij objecten en meubels wilde ontwerpen. Wat daar nog eens bijkomt, is ze ook zelf maken, wat de voldoening die hij uit zijn werk haalt en de overtuiging van het resultaat alleen maar vergroot.
Arno Declercq werkt vooral in hout, maar maakt ook geregeld objecten in brons. Zijn interesse in primitieve kunst zien we weerspiegeld in zijn creaties, maar toch heeft de ontwerper volledig zijn eigen vormentaal ontwikkeld die in zowat elk modern interieur toepasbaar is. Ook al bestaan de ontwerpen doorgaans uit slechts een materiaalsoort en een kleur, toch vertonen ze een interessante dynamiek. De tafels, stoelen, banken en andere meubel- en designstukken zijn voor ons alvast hedendaagse klassiekers met een tijdloze uitstraling. Hoewel Declercq zegt niet graag zelf in de spotlights te staan, willen we hem en zijn ontwerpen hier toch graag onder de aandacht brengen. We konden hem enkele vragen stellen over zijn carrière en wat hij nog wil bereiken. Wilde je altijd al ontwerper worden?
“Ik heb wel altijd het verlangen gehad om objecten en meubels te ontwerpen, maar ook zeker zelf te maken. Mijn familie bestaat voornamelijk uit zelfstandigen en ik heb hier gezien dat door het ‘gewoon te doen’ je pas iets kan bereiken. Om alles uit handen te geven, heb je eerst en vooral veel geld nodig, maar het zal nooit zijn zoals ik nu gaandeweg een prototype verder ontwikkel en afwerk.”
Welke rol speelde design in je vroege leven?
“Ik groeide op in een gezin met ouders die graag met mooie merken en objecten werken. Mijn vader studeerde af aan de Antwerpse Modeacademie, werkte voor Bikkembergs en maakte zijn eigen modemerken begin jaren 90. Hij verzamelde ook primitieve kunst gedurende meer dan twintig jaar. Mijn moeder, die vanaf het begin met mijn vader werkte, kocht in 2010 een schoenenwinkel waar ze merken verkochten als Rick Owens, Ann Demeulemeester, Maison Martin Margiela, ...”
“Je kan pas iets bereiken door het gewoon te doen”
Hoe zette je deze interesse om in een carrière?
“Met de interesse in schoonheid die ik van mijn ouders leerde, ging ik interieurontwerp studeren. Na veel te hebben geleerd over materialen en met een grote kennis van kunstgeschiedenis ondanks ik maar een jaar naar de hogeschool ben geweest, ontwierp ik nadien interieurs en opende ik mijn eigen galerij voor etnografische kunst en design. Na een jaar sloot ik de galerij en startte ik mijn eigen merk van fijn afgewerkte objecten en meubels dat ik in mei 2017 lanceerde.”
Wat deed je beslissen om zelf je collectie te ontwikkelen?
“Toen ik mijn eigen galerij begon, vond ik het zeer moeilijk om merken en designs te vinden die bij mijn visie aansloten. Voor mij ontbrak er iets in een interieur. Ik werk ook graag met mijn handen dus dit is de perfecte match.”
Wat is het idee achter je meubelcollectie, welke sfeer wil je hiermee uitstralen?
“Het idee is meer van wat ik zelf in mijn eigen huis wil kunnen zetten, maken wat ik graag zie. Dit kunnen verkopen of volledige interieurs vullen met mijn gedachten is het mooiste wat er is. Ik ben zot van designklassiekers en hoop met mijn stukken hetzelfde te brengen. Iets wat in vele interieurs kan thuishoren en tijdloos kan zijn.” Beschrijf je ontwerp- en productieproces.
“Technische tekeningen zijn er bij ons niet veel, ik heb geleerd dat door je materialen direct te verwerken je veel sneller een beter resultaat hebt dan bij een 3D-tekening. In onze ateliers vind je enkel schetsen en kleine papiertjes met afmetingen op. De prototypes blijven altijd bij ons en zullen werken als plannen voor de productie.”
Je bent nog jong en al zeer succesvol, welk gevoel geeft je dat?
“Ik sta niet graag in de spotlights. Ik geniet het meest wanneer ik mijn stukken zie staan op beurzen als BRAFA en TEFAF of in mijn eigen galerie tijdens Milaan Design Week en wanneer ik tussen de liefhebbers sta en kan horen hoe oprecht mooi ze het vinden zonder dat ze weten wie ik ben. Deze voldoening en het respect dat je krijgt, is onbetaalbaar.”
Welke weg wil je uitgaan met je ontwerpen? Waar zie je jezelf over 5, 10, 20 jaar?
“Doordat alles heel snel gegaan is, denk ik eerder meer na over hoe ik alles in goede banen kan leiden dan waar ik zal staan binnen zoveel jaar. Zeker sinds deze onzekere tijden de negatieve impact van de coronapandemie op de economie, n.v.d.r. voor vele firma’s. Als alles in stijgende lijn kan blijven gaan zoals het nu gaat, ben ik al tevreden. Ik ben een realistisch persoon, maak mijn berekening en kijk wat de groeimogelijkheden kunnen zijn zowel zakelijk als creatief. Stap per stap naar het volgende. Hoe meer ervaring ik opdoe, des te meer ik kan creëren. Ik heb geen opleiding gehad in hout- en ijzerbewerking, ik heb mij volledig zelfgeschoold en leer elke dag bij. Deze evolutie kan je ook zien in mijn ontwerpen.” Dit interview verscheen oorspronkelijk in Imagicasa Autumn 2020. Je kan dit nummer nog nabestellen via onze webshop en zo het volledige artikel over Arno Declercq lezen.
Images courtesy of Arno Declercq