- Kunst & Design
Hoewel Charlotte Jonckheer uit een doktersfamilie komt, zegt ze van kinds af thuis enorm gestimuleerd te zijn geweest om zich creatief te ontwikkelen. Dat is ze ook altijd blijven doen en als ontwerpster gaat ze nu op zoek naar de grens tussen functionaliteit en de waarneming van schoonheid.
De Antwerpse ontwerpster zegt altijd al geweten te hebben dat ze een creatieve weg zou bewandelen. Ze omschrijft haar werk en creatieproces zelf als zeer onderzoekgericht, “een evenwicht tussen het intuïtieve en het analytische.” Daarnaast zijn de concepten beweging en interactie ook belangrijk, terugkerende aspecten in haar meubelstukken, textiel en andere decoratieve objecten. Hiermee wil ze de kijker en gebruiker aanzetten om het product niet alleen visueel in zich op te nemen, maar ook aan te raken en echt te ervaren. “Het is tijdsgebonden, want we nemen iets waar met de herinneringen die we hebben en associaties die we maken. Zo kan je als ontwerper bepaalde associaties provoceren die de gebruiker doen denken aan iets bepaalds en zo ontstaat er een relatie tussen object en gebruiker,” legt Jonckheer ons uit.
“Een oefening in evenwicht tussen het intuïtieve en het analytische”
Was je altijd al geïnteresseerd in design?
“Van jongs af aan ben ik altijd gefascineerd geweest door maken en creëren. De specifieke smaak voor objecten en design kreeg ik waarschijnlijk van mijn grootouders, die zich omringden met modernistische meubels. Deze vonden wij als kinderen geweldig omdat ze kleurrijk en beweeglijk waren en we ermee konden spelen. Met de jaren bewonder ik ze meer en meer. Het is fantastisch dat een meubelstuk verschillende leeftijden kan aanspreken en het potentieel heeft meerdere generaties te kunnen meegaan. Een meubel dat zo lang meegaat, krijgt met de jaren voor mij meer waarde omdat je er steeds nieuwe dingen in ontdekt. Het materiaal leeft en het meubel wordt uiteindelijk omringd door herinneringen en verhalen die worden doorgegeven.” Wanneer wist je dat je zelf ontwerpster zou worden?
“Hoewel ik uit een doktersfamilie kom en klassieke talen volgde in het Lyceum heb ik altijd geweten dat ik uiteindelijk in een creatieve richting zou belanden. We werden van thuis uit enorm gestimuleerd om creatief bezig te zijn. Elk weekend ging spelen gepaard met knutselen, tekenen, etc. We gingen ook vaak naar het museum en daar was ik altijd onder de indruk van wat getoond werd. Uiteindelijk koos ik eerst voor de opleiding Beeldende Kunsten: Mode omwille van haar verscheidenheid in concept, vormgeving en techniek. In mijn laatste bachelorjaar ontdekte ik de Design Academy Eindhoven (DAE) waar ik na mijn afstuderen naartoe ging.” Wat sprak je daar zo in aan?
“Het is een richting waarbij de mens centraal staat en beleving en expressie, emotie en functie gelinkt worden. Initieel twijfelde ik tussen mijn modestudies en productontwerp, maar in België had je op dat moment geen richting die zo volledig en conceptueel ingesteld was als de DAE. Het sprak me aan dat een product vanuit de complexe beleving van een persoon werd benaderd met thematieken die zowel kunnen ontspringen uit bijvoorbeeld een politiek, filosofisch of sociaal engagement, en niet louter technisch of ergonomisch probleemoplossend gericht zijn.” Wil je nog meer te weten komen over het werk van Charlotte Jonckheer, lees dan zeker het volledige artikel in Imagicasa Spring 2021.
Header image: BRUT 2018 © Jeroen Verrecht